≫ 

Šta je Dajana sve rekla u intervjuu koji je naljutio kraljicu i zašto Megan toliko podseća na nju

Dok je Megan pričala o svojoj unutrašnoj borbi, usamljenosti i izolovanosti, kao i o tome da je pomišljala da sebi oduzme život, u njoj su mnogi videli princezu Dajanu, koja se borila sa bilimijom i depresijom dok je bila u braku sa Čarlsom

  • 15
Kejt Midlton, Kate Middleton, Princess Diana tiara, princeza Dajana Foto: Profimedia/Goff Photos

Četvrt veka nakon što je princeza Dajana progovorila o životu u kraljevskoj porodici, Megan Markl, supruga princa Harija, odlučila je da učini to isto, a neverovatno je koliko su priče ove dve žene slične.

Svako ko se seća sahrane princeze Dajane 1997. godine, setiće se i likova Harija i Vilijema, koji su polako koračali iza njenog kovčega... Prinčevi su išli pognute glave, a Harije je izgledao majušno u svom odelu. Taj prizor već decenijama mnoge podseća na tešku priču princeze Dajane i sluti koliko je težak život imao princ Hari, a potom i njegova supruga Megan. Javnost je imala prilike da čuje detalje u intervjuu koji su dali Opri Vinfri, a koji je uzdrmao čitav svet, pogotovo Bakingemsku palatu.

Dok britanski tabloidi vole Megan da porede sa vojvotkinjom od Vindzora - razvedenom Amerikankom koja je 1936. "namamila" kralja Edvarda VIII i živela s njim u ogorčenom izgnanstvu, što je prouzrokovalo razdor u kraljevskoj porodici, izgleda da su Hari i Megan odlučni da Markl bude predstavljena kao nova Dajana, žena koju su maltretirali u palati, i o koju su se ogrešili mnogo više nego što je ona sama bila grešna.

Princ Hari je neretko sa teskobom i gorčinom pričao o onom što se dogodilo princezi Dajani nakon što se razvela od princa Čarlsa i njenoj pogibiji u Parizu. To pitanje je ponovo potegao u nedeljnom intervjuu, praveći paralelu o iskustvima njegova majke i supruge, govoreći da je osećao "prisustvo svoje majke" tokom svega što su on i Megan prolazili.

Sve ovo stvorilo je sliku o tome kako se istorija ponavlja kroz nepromenljivu strukturu kraljevske loze i drevne institucije - dok je princ govorio o oslobađanju od "starih obrazaca" i pronalaženju novog životno puta. Hari je poređenje eksplicitno izneo u nedelju kada se osvrnuo na "neprestanu salvu" kritika i rasističkih napada na njegovu suprugu.

- Video sam kako se istorija ponavlja i tu mislim na svoju majku. Kada vidite da se isto ponavlja, svako bi potražio pomoć - rekao je Hari i istakao da je odnos prema Megan bio „daleko opasniji“ zbog "sveprisutnosti društvenih medija i nagrizajućeg elementa rasizma".

Dok je Megan pričala o svojoj unutrašnoj borbi, usamljenosti i izolovanosti, kao i o tome da je pomišljala da sebi oduzme život, u njoj su mnogi videli princezu Dajanu, koja se borila sa bilimijom i depresijom dok je bila u braku sa Čarlsom. Obe žene su tražile pomoć od kraljevske porodice, ali su bile ignorisane i odbijene, piše New York Times.

Međutim, kada je Megan, baš kao i Dajana potražila pomoć, prema rečima princa Harija, niko joj nije izašao u susret. Umesto toga porodica ju je odbacila i savetovala joj da ćuti i da se povuče.

- Govorili su nam: "Tako je, kako je. Jednostavno tako funkcioniše" - rekao je Hari u intervjuu.

Kao i Dajana i Megan je došla u porodicu koja je nije razumela i koja je verovala da će Megan, bez pružanja otpora da se prilagodi kraljevskim običajima i protokolima. Baš kao i u slučaju Dajane, kada se Megan pokazala nemoćnom ili nespremnom da se pridržava kraljevskih običaja, prema njenim rečima, palata nije učinila ništa spreči medije da je opanjkavaju. I nju su, poput Dajane, tabloidi optuživali da neprestano traži pažnju i stalno su pisali o njoj. Ono što se u priči ove dve žene razlikuje jeste boja koža, kao i to da Megan ima podršku supruga, dok Dajana to nije imala.

Razlikuju se i po tome što je Dajana imala samo 20 godina kada se udala za Čarlsa, dok je Megan imala 36 i imala je uspešan život i karijeru, ali i jedan brak iza sebe, pre nego što je surpugu Hariju izgovorila "da".

Takođe, Dijana je od malena učena da se "tradicija poštuje", dok je Megan došla iz sredine gde se priča o osećanjima i gde može da se raspravlja o tome šta bi se moglo uraditi da se neke stvari poprave.

Sliku Megan u "Dajaninom ruhu" potpomogla je i dijamantska narukvica koju je Markl nosila dok je davala intervju.

Meghan Markle, Megan Markl Foto: Tanjug/AP

Šta je pričala Dajana

Duh Dajane je tokom intervjua bio neprestano prisutan, između ostalog, i zbog toga što ju je Hari više puta pomenuo. On je u jednom trenutku istakao da veruje da bi Dajana bila besna i tužna zbog toga kako se porodica odnosila prema njemu i Megan. Veruje i da bi ona podržala njihovu odluku da napuste Britaniju i otpočnu novi život negde daleko, gde "kraljevska porodica ne bi mogla da ih dohvati".

Inače, u čuvenom Dajaninom intervjuu za BBC, koji je emitovan 20. novembra 1995. godine, ona je pričala o tome koliko je bila razočarana brakom.

Pa, bilo nas je troje u braku, pa je bila malo gužva - rekla je ona u vezi sa aferom princa Čarlsa sa Kamilom Parker, koju je on javno priznao godinu pre. Takođe, u tom intervjuu je priznala da je i ona bila neverna Čarlsu u petogodišnjoj vezi sa oficirom Džejmsom Hjuitom.

Priznala je da je patila od postporođajne depresije nakon rođenja princa Vilijama i da je čak pokušala sebi da naudi u to vreme.

Princeza Dajana, princ Carls, vencanje Foto: Profimedia

Na pitanje kakav je uticaj imala depresija na njen brak, ona je navela da je to svima dalo za pravo da joj nalepe etiketu "nestabilne i mentalno neuravnotežene". Govorila je i o problemima sa bulimijom. Pričala je i o tome kako je preterano medijsko interesovanje uticalo na njeno mentalno zdravlje i brak, i kako nikada nije dobila nikakvu pohvalu za to što je uradila.

Bilo šta dobro da sam uradila, niko nikada nije ništa rekao. Ali, ako bih se spotakla, što i jesam, jer sam bila nova u igri, sve bi se sručilo na mene - navela je.

U vreme kada je intervju emitovan ona i princ Čarls već su živeli odvojeno tri godine. Taj intervju je veoma naljutio kraljicu Elizabetu II. U roku od mesec dana Dajanin sekretar za medije je podneo ostavku i kraljica je njoj i Čarlsu poslala pismo u kom ih je nagovarala da pristanu na razvod.

Harijeva ispovest je mnoge podsetila na ovaj mučan intervju, a princ je istakao da je svestan da je njegov otac naneo bol njegovoj majci i da je Čarls itekako bio svestan koliko je Dajana bila nesrećna. On je Opri priznao i da su Čarls i on bili u sukobu zbog Megan, te da je otac prestao da mu se javlja.

- Osećam se izdano, jer je on prolazio kroz slično. On zna kakva je to bol... Ipak, istovremeno ga i mnogo volim, ali mnogo boli je naneseno ovde - rekao je Hari.

Video: Zagonetna ličnost: Potekao sa Krfa, obnavljao Hilandar ali se njegovoj porodici ne veruje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Miro

    9. mart 2021 | 12:03

    Pa kome vise nije jasno da je ta monarija izvor zla koje zavija nasu planetu!

  • Lejla

    9. mart 2021 | 11:45

    Megan ima Harijevu ljubav...u tome je velika razlika...

  • g

    9. mart 2021 | 12:05

    Smarate sa ovim likovima koji nikakve veze nemaju sa nama..sta je Dajana?! Boginja iz grcke mitologije, mozda, koja, i nama pusta kisu?! Kraljevske porodice zive po strogim protokolima, tu nema mesta za opustanje, svaka sekunda je isprogramirana..to ove 'lutke' dobro znaju ali, one bi samo prava a obaveze ne prihvataju.. realno, mi sa tim nemamo nista i, ne razumem, cemu forsiranje, narocito Dajane?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA