Jedan od najtraženijih begunaca u istoriji pao zbog krave: Kako je uhvaćen "leteći pljačkaš banaka"

Frenk Sprenc stekao nadimak "letećeg pljačkaša" jer je redovno bežao avionom od policije. Iza rešetaka je završio zbog jedne krave

  • 3
Frenk Sprenc, leteći pljačkaš banaka Foto: FBI

Hapšenje Frenka Sprenca, američkog kriminalca koji je završio obuku za pilota kako bi lakše bežao policiji nakon pljačke, ostaće upisano u istoriji zbog neverovatnih okolnosti koje su dovele do njegovog hvatanja.

Sprenc je uhapšen 15. aprila 1959, nakon višemesečne potrage, a ko zna da li bi ga FBI i uhvatio da nije bilo jedne krave, koja je umešala svoje papke.

Frenk je imao problema sa zakonom još od rane mladosti. Imao je svega dvadeset i koju kada je završio iza rešetaka u Ohaju zbog brojnih krivičnih dela. Međutim, u aprilu 1958. uspeo je da pobegne iz zatvora tako što je od dela metalnog kreveta uspeo da napravi ključ kojim je otključao vrata ćelije.

Iz zatvora je šmugnuo sa još nekoliko muškaraca. On je sa četvoricom zatvorenika uspeo da savlada čuvare i preskoči ogradu. Ubrzo su svi bili na slobodi... Ali radost za saučesnike nije dugo potrajala, ili su bili uhvaćeni ili su nedugo potom ubijeni. Jedino se Frenku izgubio svaki trag.

Kako je došao na "top 10" listu begunaca

Nedugo nakon bekstva iz zatvora, Sprenc je prešao državnu granicu, što je dovelo do toga da za njim više ne traga samo lokalna policija, već se u poteru uključio i FBI. Mesecima im je uspešno bežao skrivajući se iza lažnih identiteta. Dok je pljačkao i harao državom ukrao je najmanje 20 automobila, i stalno je bio korak ispred policije. Zato je 10. septembra 1958. dospeo na listu 10 najtraženijih begunaca FBI. Tada su svi krenuli da jure za njim.

Međutim, to Sprenca nije sprečilo da i dalje hara. Pljačkao je banke gde god je stigao. Kada je jednom stigao do države Vašington, odlučio je da upiše kurs za pilota, kako bi mogao avionom da beži nakon pljačke. Tako je policiji bežao bar dva koraka... Njegov obrazac pljačke bio je neverovatan. Prvo bi ukrao automobil, potom bi opljačkao banku, onda bi se odvezao na aerodrom, gde bi ukrao avion a potom bi odleteo na drugi kraj države i sve opet ponovio!

Njegov plan je bio efikasan, uspeo je da opljačka više banaka. U februaru 1959. ukrao avionu u Pensilvaniji, odakle je pobegao u Vermont. Idućeg meseca je opljačkao banku u Hamiltonu, iz koje je odneo oko 25.000 dolara. Tada je agentima FBI počeo opasno da ide na živce, pa su intenzivirali potragu za njim.

Kancelarija u Klivlendu je vodila istragu, a kolege iz drugih država su im dale značajnu logističku podršku. Do tada se u čitavu priču uključila i Kanada, koja im je dala sve informacije o tamošnjoj krađi letelice.

Kako mu ipak nisu "stali na rep", Sprenc je počeo da puni naslovnice medija, a novinari su ga prozvali "leteći pljačkaš banaka". Verovatno i sam svestan da ovako neće moći da živi doveka, Sprenc je, kako se veruje, doneo odluku da pobegne iz SAD. Kako ne bi upao policiji u oči, novcem od pljačke je kupio jedan mali avion kojim je pobegao do Rejmondvila u Teksasu, ali je iz straha brzo zapalio u Meksiko, a odatle je planirao da pobegne na Kubu.

Susret sa kravom bio ključan

Njegove crne slutnje su se obistinile. Tokom kratkog boravka u Teksasu su ga prepoznali i brzo su obavestili FBI. Krenuli su da zvrče telefoni, pa se uskoro na nogama našla i policija Meksiko sitija.

Sprenc je bio spreman da poleti ka Kubi kada se sudbina opasno poigrala sa njim. Avion je bio pun goriva i on je krenuo da rola po pisti, a onda se niotkud pojavila krava. Kako je ne bi udario Sprenc je naglo zaokrenuo, sleteo sa piste i zakucao se u drvo. Njegov avion je bio toliko uništen da više nije mogao da poleti... Krenuo je da beži, ali nije stigao daleko. Ubrzo ga je uhvatila meksička policija i nedugo potom bio je isporučen Sjedinjenim Američkim Državama.

Optužen je za brojna krivična dela i osuđen na 25 godina zatvora. Na uslovnu slobodu je pušten 1970. godine, i umesto da se smiri, ponovo se vratio starom načinu života. Ubrzo je opet vraćen iza rešetaka, gde je i skončao u avgustu 2016, u 86. godini.

Kako su naveli iz FBI, hapšenje Sprenca je bio dokaz kako timski rad može da da značajne rezultate, kao i da je saradnja sa drugim državama ključna u hvatanju kriminalaca. Naveli su i da je njihov program "10 najtraženijih" bio krucijalan za njegovo hapšenje.

I sam Sprenc je nakon hapšenja istakao da mu je sve bilo mnogo teže otkako je dospeo na listu "TOP 10".

- Otkako su me označili kao jednog od 10 najtraženijih imao sam osećaj kao da hodam po staklu koje će da pukne svakog časa - rekao je svojevremeno Sprenc.

Ono zbog čega je ovaj slučaj ušao u istoriju jeste činjenica da je pitanje da li bi FBI uspeo relativno brzo da ga uhvati da nisu imali pomoć gospođe krave.

Video: Ovo je privatno ostrvo Džefrija Epstajna na kome je seksualno zlostavljao maloletnice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Danijel

    15. mart 2021 | 10:46

    Koliko je FBI dobro radio svoj posao, govori i to da im nije palo na pamet da ga sačekaju na aerodromu na kom sleti ukradenim avionom. 🤦🏻‍♂️

  • Iskreno

    14. mart 2021 | 20:04

    Bez radnog staža doživeo 86 god!😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA