≫ 

Branko Lalović bio je čovek najbliži Suncu: Njegove patente Ameri koriste, mi smo ga penzionisali

"U Beogradu su svojevremeno Kina, SAD i Nemačka izlagali dostignuća. Kinezi su prikazali svoj pronalazak, Nemci svoj... Kada je došao red na naučnike iz Amerike, jedan od njih je rekao: "Meni je čast što sam danas ovde, jer mi i dan danas proizvodimo panele po patentu profesora Lalovića". Mi smo ostali u šoku...

  • 4
Branko Lalović Prof. dr Branko Lalović, Foto: Privatna arhiva/Živojin Petrović

Naučnici širom sveta sve su glasniji u porukama da nam je zbog klimatskih promena i zagađenja vazduha neophodno da nađemo alternativne izvore energije kako bi se planeta Zemlja u pravom smislu te reči spasila.

Fosilna i nuklearna goriva su izvori energije koji u određenoj meri prema mišljenju naučnika nanose veliku štetu našem ekosistemu, odnosno biosferi. Jedna od aternativa za "zeleni" izvor energije jeste solarna energija odnosno solarni paneli, a stručnjak koji je uneo inovaciju u tom domenu i čiji patent iz 80-ih godina prošlog veka se koristi i dan danas jeste naš naučnik, prof. dr Branislav Branko Lalović.

Dr Lalović, inađe rođen 1928. godine u Uvcu kod Priboja, završio je Elektrotehnički fakultet sa visokim ocenama, a po završenim studijama zaposlio se u Laboratoriji za fiziku Instituta ,,Boris Kidrič“ u Vinči. Tamo je radio na istraživanjima u oblasti eksperimentalne nuklearne fizike, a onda dolazi do obrta, te je ovaj vizionar promenio svoje poglede kada je reč o izvorima energije.

Pećinski čovek, Sunce i nuklearka

- U početku je bio istaknuti i visoko cenjeni svetski naučnik u nuklearnoj fizici i njegovi patenti, izumi, rešenja, koje je sa svojom ekipom u Institutu u Vinči 50-ih i 60-ih godina prošlog veka pronašao za potrebe nuklearne fizike, bili su interesantni za svetsku naučnu javnost. Takav čovek iz nuklearnog sveta, u jednom trenutku preobrazio se i shvatio, kako je sam rekao, "Nije baš normalno da pravimo nuklearnu elektranu i ulažemo tolika sredstva i (stvaramo) toliki rizik za ljude da bi samo zagrejali vodu" - kaže za portal "Telegraf.rs" pisac i glavni urednik televizije "Brainz", Živojin Petrović i dodaje da je isto to radio praistorijski čovek uz pomoć Sunca.

Kako ističe naš sagovornik, ovaj naučnik je 60-ih i 70-ih godina, dok je još bio u "punoj snazi" kao naučnik i fizičar u Institutu Vinča, pokrenuo sekciju koja počinje da se bavi alternativnim izvorom energije sa posebnim fokusom na Sunčevu, tj. solarnu energiju.

- To je tada bilo revolucionarno ne samo u krugovima SFRJ, već i u svetskim krugovima. Taj početak naučnog istraživanja solarnog konvertovanja energije u toplotnu, bio je pionirski poduhvat. Dr Lalović je krenuo korak dalje, pa je uspostavio 70-ih i 80-ih godina saradnju sa jugoslovenskim fabrikama i počinje proizvodnja solarnih kolektora u Jugoslaviji. To je herojski podvig da naša zemlja među prvima na svetu krene da proizvodi solarne termo-panele koji zagrevaju vodu - istakao je naš sagovornik i dodao da je ovaj stručnjak u tim godinama postao profesor na tri univerziteta (Beogradskom, Prištinskom i Niškom).

- Lalović ne samo da je bio vizionar po pitanju budućnosti, odnosno kuda ide potrošnja energije na planeti, već je bio i pionir pokretanja "zelenog pokreta" u Jugoslaviji. On je sa profesorom Vladimirom Ajdačićem, doktorom nauka i fizičarem, novinarem NIN-a Draganom Jovanovićem i fizičarom Dejanom Dimovim pokrenuo Zelenu stranku u SFRJ. Ta stranka je promovisala ekološke i čiste izvore energije, promovišući nešto što je 80-ih i 90-ih godina bilo nepojmljivo za narod, nisu razumeli - dodao je Petrović.

Lobi i 13 nuklearnih elektrana

Lalović je u periodu 80-ih godina napravio dogovor sa tri-četiri fabrike u SFRJ da se krene sa proizvodnjom komponente i panele ("Đuro Salaj", "Jugoterm" i dr.). Kako navodi sagovornik "Telegrafa", država nije finansirala ta solarna istraživanja, već je Lalović to činio koristeći svoja sredstva, i donacije koje je dobijao.

- Sa dizanjem njegove popularnosti, on se susreo sa strahovito jakim lobijem među političarima koji su bili opredeljeni za nuklearne elektrane. Jugoslavije je 80-ih godina potpisala sporazum da napravi 13 nuklearnih elektrana. Ideja je bila da SFRJ snabdeva Evropu ili deo Evrope, da Evropa izmesti svoje. Mi smo jednu napravili u Krškom i odredili još 12 lokacija u Jugoslaviji - priča Petrović.

Branko Lalović Foto: Privatna arhiva/Živojin Petrović

- Međutim, narod je krenuo da se buni, prof. Lalović je sa svojim ekipama obilazio i objašnjavao da bi prvo trebalo da razvijemo solarnu energiju i uložiti sredstva u to... a tek onda ako vidimo da solarna energija nema mogućnost da da rezultat, da tek onda pređemo na rešenje koje je opasnije i rizičnije - istakao je on.

Nažalost, političar ne samo u SFRJ, već i u svetu, navodi on, nisu bili zadovoljni, jer je, prema njegovim rečima, "taj naftni i nuklearni lobi i dalje jak".

- Poslednjih 10-ak godina se to menja i dolazi do popuštanja. Priroda ide ka Suncu, jer ugalj, nafta, to je sve iscrpno, došli smo do tačke kada više neće biti toga... Za nuklearne elektrane morate da imate ogromna sredstva... One su preskupe kao investicija, ali su preskupe i u snadbevanjima... A Sunce svima sija... Takvu energiju šalje da je to neverovatno. Lalović je to sve video - istakao je naš sagovornik.

Patent "otišao" odmah ujutru

Sagovornik portala "Telegraf" otkrio je anegdotu sa jednog sajma u Parizu.

- Kada je dr Lalović 1984. godine osmislio silicijumski premaz aluminijumskih ćelija, niko to nije hteo da prihvati ovde. On je to izložio u Parizu na sajmu te iste godine. To jutro, kada je otvoren sajam, američki investitor Zoltan Kiš došao je na štand i pitao profesora šta je to. Ovaj mu je objasnio, a Kiš mu je kazao: "Zatvorite štand, idete odmah u Ameriku". Plaćam koliko košta, samo da mi date taj sastojak - navodi Petrović.

Branko Lalović Foto: Privatna arhiva/Živojin Petrović

- On je to patentirao u Americi, ali u patentskim uslovima on dogovori da Srbija proizvodi te panele... Samo da bi Srbija nešto uradila... To je bilo traljavo. Niko od fabrikanata nije smeo da to pokrene priču značajno - dodao je naš sagovornik.

"Počastvovan sam što sam danas ovde"

Koliko je dubok trag koji je Lalović ostavio na naučnom planu, govori i slučaj iz 2010. godine na konferenciji solarnih panela u Beogradu.

- Pozvao me je jedan drugar na konferenciju, znajući da se bavim tehnologijom i istraživanjem. Tri zemlje su izlagale dostignuća, Kina, SAD i Nemačka. Kinezi su prikazali svoj pronalazak, Nemci svoj... Kada je došao red na naučnike iz Amerike, jedan od njih je rekao: "Meni je čast što sam danas ovde, jer mi i dan danas proizvodimo panele po patentu prof. Lalovića". Mi smo ostali u šoku, ja pojma nisam imao. Niko nije pretekao taj premaz - kazao je Petrović.

Odlazak u penziju

- Takvu je popularnost imao... Njegova predavanja su bila jako posećena. Dolazili su i studenti koji nemaju veze sa solarnom energijom, fizikom ili kosmosom - navodi Petrović, kome je ovaj stručnjak bio ujak.

Lalović je 31. decembra 1985. godine penzionisan u 57. godini, i to u periodu kada je bio čest gost na naučnim kongresima u svetu i član svetskih komisija i foruma za solarnu energiju. Čak je u to vreme dobio u SAD nagradu za dostignuća i inovacije u pogledu solarne energija, koja je u naučnim krugovima pandan Oskaru u svetu filma.

- To je prvi slučaj na svetu da naučnik u 57. godini života u najvećem potencijalu bude skrajnut i kome je zabranjeno da pristupa bilo kojoj laboratoriji. Pisao je žalbe sudu, ali ti postupci su rešeni u korist Instituta Vinča - ističe naš sagovornik.

Lalović je iznenadna oboleo od galopirajuće leukemije, a preminuo je 1988. godine.

Promene u Srbiji

Naš sagovornik navodi da je ova godina posebno interesantna.

- Ministarstvo energetike je prvi put napravilo zakone koji idu u Skupštinu u kojima se jasno, glasno i precizno objašnjava značaj solarne energije i daju građanima mogućnost da svako živi i snabdeva se od Sunčeve energije. I ne samo sebe da snabdeva sebe, već i da tu struju distribuiše dalje kroz mrežu - istakao je Petrović.

Branko Lalović Foto: Privatna arhiva/Živojin Petrović

- On je tada sanjao, a to je danas java, pre 35 godina on je sve ovo video, napisao i ostavio u amanet. Sada se to ostvaruje - izjavio je on.

- Prof. Lalović je svoju ušteđevinu investirao i skupljao prijateljske donacije. Zamislite da je organizovano neko investiranje ili da je određen neki budžet za to - objasnio je on.

Solarna arhitektura

Prof. Lalović je, takođe bio pionir i u svetskim okvirima kada je reč o "solarnoj arhitekturi". U pitanju je pasivno korišćenje energije Sunca, a i o toj temi napisao je i nekoliko knjiga.

Čak i arhitekte ne skrivaju oduševljenje kada je reč o njegovim rešenjima o pasivnoj solarnoj  arhitekturi za kuće, stanove i dr. objekte.

- Celokupna energija - talasi okeana, tok reka, vetar, kiša, grad, sneg... Sve su to proizvodi Sunca. Mi čak upotrebljavamo flaširanu sunčevu energiju u obliku uglja i nafte, ali, ipak, rasipanje sunčeve energije još nije zaustavljeno - kazao je svojevremeno prof. dr Lalović.

Video: Učenici ITHS-a unapredili solarni panel, inovativan način uštede energije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Opet ja

    25. mart 2021 | 23:18

    Naravno to smo mi prvo jao pa nije to nista pa jao nemamo za to novca pa ga oteramo u inostranstvo pa kad tamo postigne nesto jao pa nisi patriota trebao si to da realizunes kod kuce pa kad umre slavimo ga jao pa to je nasa pamet kad umre za velelepe spomenike imamo para svojatamo ih do nivoa histerije pupin i tesla su dokaz za to

  • BGD

    25. mart 2021 | 23:42

    Eh Srbijo medj sljivama... Kroje nam sudbinu srebroljubci s manjkom pameti a viskom samopouzdanja vec 200 godina i sutaju one koji su tu za svoju zemlju i narod.

  • Kasna jesen

    26. mart 2021 | 04:05

    Ovo nisam znao,fascinirajuce

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA