≫ 

Vazdušna bitka iznad Niša: Kako su 1944. Amerikanci Rusima čestitali godišnjicu Velikog oktobra

Jedina poznata bitka između američke i sovjetske avijacije odigrala se pre početka Hladnog rata, 7. novembra 1944, dok su Rusi slavili 27. godišnjicu Oktobarske revolucije, a Amerikanci na izborima Ruzveltu davali četvrti uzastopni mandat. Sudbina je htela da se obračunaju na našem nebu

  • 1
Srpska istorija, Jugoslovenska istorija, Jugoslavija, NOVJ, Grad Niš, SSSR, Drugi svetski rat

Jedinice 13. srpskog korpusa NOVJ ulaze u oslobođeni Niš 14. oktobra 1944. godine. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / znaci.net / Mladifilozof

Poslednji meseci 1944. doneli su Srbiji konačno oslobođenje od nemačkog okupatora, sa Sremskim frontom koji se početkom januara 1945. stabilizovao iza Šida, na našim današnjim severoistočnim granicama, čekajući da bude probijen da bi cela Jugoslavija bila oslobođena.

Srbiju su oslobodile jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i sovjetske Crvene armije, koje su, po prethodnom dogovoru s našim Vrhovnim štabom, ušle iz pravca Bugarske, u koju su prethodno ušle iz pravca Rumunije.

14. oktobra oslobođen je Niš, a šest dana docnije Beograd. I mada se do početka narednog meseca jedan deo sovjetskih snaga već izmestio s našeg juga, još su one bile prisutne u ratnoj prestonici Kraljevine Srbije, pošto se nemačka Armijska grupa E, preko severne Crne Gore te jugozapadne i zapadne Srbije, i dalje povlačila iz Grčke prema tzv. NDH.

Srpska istorija, Jugoslovenska istorija, Jugoslavija, NOVJ, Leskovac, Drugi svetski rat

Proslava oslobođenja Leskovca oktobra 1944. godine. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / znaci.net / Mladifilozof

7. novembra dugačka kolona 6. gardijskog streljačkog korpusa Crvene armije krenula je ka severu dolinom Južne Morave, kako bi ojačala naše položaje u Sremu, ali su brojne ruske jedinice ostale u gradu, da bi, skupa s našima, učestvovale u proslavi 27. godišnjice Oktobarske revolucije, koja je padala tog dana.

(Digresija: po ulasku Crvene armije u haosom i ustancima zahvaćenu Bugarsku, Otečestveni front je 9. septembra izvršio državni udar i objavio rat Silama Osovine. Bugarska vojska je zatim odbila malaksali pokušaj nemačke intervencije, dok su njene jedinice u okupiranim oblastima Grčke i Jugoslavije sebi vatrom krčile put kući kroz dojučerašnje saveznike.

Otečestveni front je bio pokret predvođen komunistima, ali je u njemu je bilo i nekomunističkih političkih organizacija, kao što je bio Zveno, koji je okupljao tradicionalističke i antiparlamentarno nastrojene oficire, i koji se još u međuratnom periodu zalagao za ujedinjenje s Jugoslavijom i za bratske odnose sa Srbima.)

Program na glavnom gradskom trgu uredno je počeo, uz prisustvo jugoslovenskih i sovjetskih oficira, kao i engleske i bugarske vojne misije. Pre parade držani su govori, ali do parade nije došlo.

Američka istorija, Drugi svetski rat

Američki jednosedni lovac-bombarder „P-38 lajtning” kompanije „Lokid” ušao je u upotrebu 1941. i bio proizveden u 10.037 primeraka. Igrao je značajnu ulogu u operacijama na Pacifiku i na kinesko-burmansko-indijskom ratištu, dok je u Evropi mahom korišćen za izviđanje, gde je bio odgovoran za 90 posto svih snimaka iz vazduha. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / U.S. Air Force, media.defense.gov

U 12.40 sati, iz pravca Jastrepca, nahrupila je grupa američkih lovaca marke P-38 lajtning iz 82. borbene grupe (kasnije 82. operativne grupe, koja je raspuštena 1993), stacionirane u Fođi, i počela da mitraljira i bombarduje kolonu kod Aleksinca, bez obzira što su ih crvenoarmejci navodno prepoznali i mahali im crvenim zastavama i belim peškirima.

Zvuk vazdušnog napada prekinuo je nišku proslavu. Po ruskoj verziji, general Dimitrij Dmitrijevič Sircov je sa svojim štabom pretpostavio da je u pitanju zabuna, pa je jedan njihov pilot iz 707. jurišnog avijacijskog puka poleteo, doleteo do jednog američkog aviona i pokazao mu petokraku. I bio oboren, pao zajedno s avionom i poginuo.

Po američkoj verziji, general Sircov je u startu mislio da ih napadaju nemački lovci marke Fw 189 Uhu, koja je izgledom bila vrlo slična, maltene identična P-38 lajtningu. U tom smislu, po njima, ovo prethodno opisano uopšte se nije odigralo, barem ne na taj način.

U obe verzije, oko 13 sati general Sircov naređuje podizanje lovaca Jak-3 i Jak-9 iz 866. lovačkog avijacijskog puka, radi napada na Amerikance, koji se tada penju na visinu od 500 metara i obrazuju defanzivni krug iznad Niša.

Ruska istorija, Sovjetska istorija, Sovjetski Savez, SSSR, Drugi svetski rat

Sovjetski lovac „jak-9” je ušao u masovnu proizvodnju 1942. kao dalji razvoj „jak-7”, a proizvedeno je 16.769 primeraka. Bio je jedno od glavnih oruđa pobede Sovjetskog Saveza nad Trećim rajhom u Drugom svetskom ratu. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / 46aviation

Po svedočenju očevidaca, sovjetski lovci tada počinju da vrlo nisko nadleću tvrđavu i da se strmo uspinju ka napadačima. Jedan lajtning pada u plamenu, blizu piste aerodroma. Jakovi potom kreću u napad odozgo, ali američki piloti obaraju jednog od njih, pa i on pada na tlo.

U bitku se potom uključuje druga grupa jakova pod zapovedništvom legendarnog sovjetskog asa kapetana Aleksandra Ivanoviča Koldunova (1923—1992), jednog od najboljih i najuspešnijih ruskih pilota u celom sukobu, koji je dva puta odlikovan Ordenom Heroja Sovjetskog Saveza.

Na nebu iznad Niša obrazuje se „klupko smrti”, koje se pomera polako ka zapadu, preko grada, kojim odjekuje mitraljeska i topovska vatra. Kapetan Koldunov zvanično obara tri lajtninga.

Sveukupno, u bici je učestvovalo devet jakova, dok broj lajtninga nije pouzdano utvrđen, ali verovatno ih je bilo 10—12. Neki jugoslovenski izvori tvrde da su oni bili samo pratnja bombarderima B-25 mičel, koji su leteli u blizini.

Ruska istorija, Sovjetska istorija, Sovjetski Savez, SSSR, Drugi svetski rat

Sovjetski lovac „jak-3” kao muzejski eksponat. Bio je naslednik „jak-1”, prvi let je obavio 1943. a u masovnu proizvodnju ušao krajem rata, 1944. godine. Proizveden je u 4.848 primeraka. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / Alan Wilson / Helmy oved

Što se tiče ishoda vazdušne bitke, američki izvori kažu da su oborena četiri sovjetska i dva američka aviona. Kod Rusa je malo komplikovanije, jer postoje dva zvanična izveštaja.

Prvi, onaj generala Alekseja Antonova, zamenika načelnika Generalštaba Crvene armije, kaže da su izgubili dva aviona i dva pilota: potporučnik Šipulja oboren je američkom vatrom, dok je poručnik Krivonogih oboren greškom same sovjetske avijacije.

Drugi, onaj 866. lovačkog avijacijskog puka, kaže da su stradala tri sovjetska lovca i dva pilota (poručnik Krivonogih je, po ovoj verziji, oboren dejstvovanjem protivvazdušne odbrane, pa je, kako god da se okrene, srušen od strane samih Sovjeta; dočim su poručnika Žestovskog oborili Amerikanci ali je preživeo), dok je „neprijatelj” izgubio pet lajtninga.

U pogledu ljudskih žrtava, Sovjeti su imali 32—34 mrtvih uz 37 ranjenih, listom u koloni 6. gardijskog streljačkog korpusa, gde je u komandnom vozilu poginuo komandant korpusa general-pukovnik Grigorij Petrovič Kotov, kao i načelnik štaba major Naumov, njegov pomoćnik major Nazarov, te general Stepanov, otac pilota Viktora Stepanova, koji je leteo pod Koldunovim.

Niška tvrđava, centar, panorama grada, Nišava reka

Pogled na Nišku tvrđavu pod noćnim osvetljenjem. Foto: Shutterstock

Pod napadom se našlo i vozilo štaba 47. srpske divizije na putu Niš—Stalać, gde je poginuo vozač, dok je našem 13. korpusu prijavljeno i uništavanje lokomotive i pogibija jednog železničara, uz ranjavanje dvojice.

Kako je do ovoga došlo? Amerikanci vele da su sami Sovjeti tražili, da ista grupa koja je prethodnog dana dejstvovala po povlačećim jedinicama nemačke Armijske grupe E, dejstvuje i toga dana u dolini Ibra, ali da je došlo do greške u navigaciji, da su promašili i izbili na Južnu Moravu, kojom su se kretali Rusi.

Saopštenje koje je Saveznička komanda na Mediteranu izdala 8. novembra, u kojem navodi da su prethodnog dana drugi put uzastopce napali nemačke linije povlačenja iz Grčke, kao i „glavni drum u južnoj Jugoslaviji koji vodi iz Mitrovice prema Prijepolju i Sjenici”, možda ukazuje na to da nisu bili svesni šta se desilo.

Kasnije tvrdnje nekih američkih autora, da ih Rusi nisu obavestili o napretku ostvarenom u prethodna 24 sata, smešne su, Niš je bio slobodan već tri nedelje; dakle, ili su promašili lokaciju, ili namerno napali Ruse, što bi bilo toliko nerezonski i besmisleno, da je vrlo malo verovatno.

Srpska istorija, Jugoslovenska istorija, Jugoslavija, NOVJ, Američka istorija, Ruska istorija, Sovjetska istorija, Sovjetski Savez, Grad Niš, SSSR, Drugi svetski rat, Niški incident

Spomenik u Nišu koji je podignut u čast crvenoarmejaca poginulim u Niškom incidentu 7. novembra 1944. godine. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / JustUser

Nažalost, navodno sklanjanje s evropskog ratišta pukovnika Klarensa Edvinsona, koji je komandovao američkim vazdušnim snagama u tom incidentu, može se tumačiti na različite načine, i kao informacija nimalo ne pomaže.

No jednako kasnijim američkim, treba tretirati i kasnije tvrdnje pojedinih ruskih pilota, koji su tobože u oborenim lajtninzima pronašli karte na kojima je Niš bio određen kao glavna meta, čime bi se greška kao mogućnost isključila; takve izjave ne smeju biti interpretirane van konteksta Hladnog rata.

Staljin je reagovao dostojanstveno. Saznavši za incident od Antonova, glavnokomandujućem Savezničkih vazduhoplovnih snaga na Mediteranu generalu Ajri Klarensu Ikeru napisao je: „Ja sam se spremao da čestitam američkom predsedniku novi izbor, a vi ste nam čestitali 27. rođendan Velikog oktobra tako što ste nam ubili 34 vojnika, 39 ranili i uništili 20 kamiona”.

Naime, istoga dana održani su predsednički izbori u Americi, na kojima se očekivala nova pobeda i četvrti uzastopni mandat Frenklina D. Ruzvelta. Ako se sada pitate kako je to moguće, kada postoji ograničenje na dva mandata, treba reći da je u Americi sve do 1947. ono bilo konvencionalno, te da je tek tada formalno uvedeno XXII amandmanom.

Video: Da srce iskoči: Majka otadžbina zove moćno izlazi iz magli Volge

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Перагеније

    26. septembar 2021 | 12:17

    "Srbiju su oslobodile jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije" - ГДЕ сте ви учили историју?.... Црвена армија је ослободила СВЕ у Европи, осим западаног дела иза Немачке границе. Титини бандити су ишли иза њих као лешинари. Ни у један српски град нису ушли са црвеноармејцима, осим у Београд када су јуришали да заузму туђе станове и доселе се, бежећи од "браће"...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA