≫ 

Mafijaši, kriminalci, "Ptičar", gej muškarac i Kvrgavi: Ovo su zloglasni zatvorenici Alkatraza

Na Steni su bili i očevi iz indijanskog naroda koji su odbili da pošalju svoju decu u daleke internate, ali i gej muškarci i ljudi osuđeni zbog špijunaže

  • 0
Alkatraz zatvor San Francisko

Foto: Pixabay.com

Zloglasni zatvor Alkatraz najpoznatiji je po svojim stanovnicima kriminalcima - od gangstera iz vremena prohibicije kao što su Al Kapone i Džordž "Mašin Gan" Keli do Džejmsa Vajtija Baldžera, šefa Bostona '70-ih i Elsvorta Džonsona, kralja droge iz Harlema.

Međutim, nisu svi od 15.000 zatvorenika koji su godinama držani na ostrvu usred zaliva San Francisko bili nasilni kriminalci ili mafijaši.

Ovo su neki od poznatih i manje poznatih zatvorenika držanih na Steni.

19 Hopija

 

U 1894. godini, kada je Alkatraz i dalje radio kao vojni zatvor, američka vlada je uhapsila 19 muškaraca iz indijanskog naroda Hopi jer su odbili da pošalju svoju decu u američke internate za asimilaciju, skoro 1.600 kilometara udaljene od njihovog rezervata u Oraibiju u Arizoni.

Od kasnog 19. veka do 20. veka, savezna vlada je, prateći politiku "spasi čoveka, ubij Indijanca", naložila da domorodačke porodice šalju svoju decu u udaljene internate dizajnirane da izbrišu njihovo kulturno i duhovno nasleđe.

Kako bi "Amerikanizovali" mlade, zvaničnici su im kratili kosu, oblačili ih u englesku odeću, davali im američka imena i zabranjivali im da govore svojim maternjim jezicima ili da praktikuju svoju veru. Deca su često bila primorana na rad, maltretirana i zlostavljana.

Da bi osigurala poštovanje u domaćim zajednicama, vlada je koristila mito, prinudu i silu. Jedna od taktika je bila instaliranje agenata za prijavu roditelja koji ne sarađuju.

19 uhapšenih Hopija proveli su godinu dana u Alkatrazu u bednim uslovima, kako bi poslali poruku drugima koji ne sarađuju.

Čuveni zatvorenici Alkatraz

Neki od poznatih stanovnika Alkatraza: Al Kapone (prvi s leva), Džordž "Mašin Gan" Keli (drugi s leva), Ptičar iz Alkatraza (treći s zdesna), Kvrgani (drugi s zdesna) Foto: Profimedia/Alamy/Dee Jolie/ Alamy

Frenk Lukas Bolt

 

Postoji malo podataka o LGBTQ+ stanovnicima Alkatraza, ali gej muškarci jesu igrali ulogu u zloglasnom zatvoru. Frenk Lukas Bolt, kvir muškarac (osamdesetih godina označavao je pogrdan naziv za homoseksualne osobe), bio je prvi zvanični zatvorski stanovnik. Bolt je služio u američkoj vojsci u Panami kada je 1932. godine osuđen zbog sodome i poslat da odsluži kaznu u vojnom zatvoru u pacifičkom području.

Lukas je u junu 1934. godine prebačen u novoosnovani savezni zatvor Alkatraz, dva meseca pre zvaničnog otvaranja zatvora 11. avgusta.

Direktor FBI-ja, Dž. Edgar Huver, možda Alkatrazov najodlučniji zagovornik, potpisao je Boltove službene papire o prijemu kao zatvorenik broj 1 Alkatraza.

Huver je želeo da se na Alkatraz gleda ne samo kao na zatvor za američke najopasnije mafijaše i kriminalce, već kao i na simbol američke netolerancije i progona homoseksualizma i onoga što je smatrao "nepoželjnim životnim stilom".

Al Kapone

 

Za ozloglašenog mafijaša iz Čikaga Al Kapone, vreme provedene u zatvoru pre Alkatraza nije bilo teško. Tokom vremena u Atlanti i drugim zatvorima, Kapone je regrutovao čuvare da rade za njega i uživao u posebnim privilegijama - od domaće kuvanih obroka do neograničenog pristupa dvorištu.

Sve je to prestalo kada je Kapone stigao u Alkatraz 1934. na četvorogodišnju kaznu. Kao jedan od prvih zatvorenika poslatih na stenu (bio je zatvorenik broj 85), Kaponeu su uskraćene uobičajene raskošne pogodnosti i više nije bio zaštićen od nasilja i haosa zatvorskog života. Međutim, on se bavio muzikom i osnovao zatvorski bend.

Al Capone, Kapone

Foto: Profimedia/AKG/ akg-images

Robert Stroud, "Ptičar iz Alkatraza"

 

Do vremena kada je Robert Stroud prebačen u Alkatraz 1942, već je bio poznat kao jedan od najopasnijih i najozloglašenijih zatvorenika u Americi, sa decenijama dugim "stažom".

Stroud je prvi put ušao u zatvorski sistem više od 30 godina ranije, 1909. godine, kada je osuđen za ubistvo i zatvoren u državi Vašington. Nakon što je prebačen u zatvor u Kanzasu, imao je niz nasilnih epizoda, koje su kulminirale 1916, kada je Stroud izbo zatvorskog čuvara na smrt pred više od 1.100 zatvorenika.

Dobio je smrtnu kaznu zbog ubistva, ali mu je tadašnji predsednik Vudro Vilson preinačio kaznu u doživotnu robiju.

U narednih 30 godina, često provodeći vreme u samici, postao je stručnjak za ornitologiju, zahvaljujući nekoliko kanarinaca koji su zalutali u njegovu ćeliju. O njima je počeo da se brine, a potom da ih proučava, koristeći knjige iz zatvorske biblioteke.

Bilo mu je dozvoljeno da ih uzgaja i imao je laboratoriju u svojoj ćeliji. U ovoj "laboratoriji", Stroud je napisao dve knjige o kanarincima i doprineo opservacijskim istraživanjima koja su kasnije koristila celokupnom proučavanju ptice.

Postao je poznat kao "Ptičar iz Alkatraza", a njegova priča postala je tema velikog filma.

1962. godine objavljen je "Birdman of Alcatraz", u kojem je igrao holivudski glumac Bert Lankaster.

Stroudu nikada nije bilo dozvoljeno da pogleda film, i umro je 1963. godine.

Morton Sobel

 

Na vrhuncu Hladnog rata, Morton Sobel je poslat u Alkatraz nakon što je, zajedno sa Džulijusom i Etel Rozenberg, osuđen zbog špijuniranja za Sovjetski Savez.

Sobel pak nije bio osuđen da je Sovjetskom Savezu dao ukradene nuklearne tajne poput Rozenbergovih. Ipak, direktor FBI Huver nazvao je Sobelov prestup "zločinom veka".

Prema The New York Times-u, Sobel je tajne koje je dao Sovjetima umanjio kao samo "odbrambene radarske i artiljerijske uređaje", a ne "stvari koje bi se mogle koristiti za napad na našu zemlju". Ali neki vojni stručnjaci veruju da je jedan specifičan radarski uređaj koji je pomenuo korišćen protiv Amerikanaca u Koreji i Vijetnamu.

Sobel je 1951. godine osuđen na 30 godina, dok su Rozenbergovi osuđeni na smrtu kaznu u električnoj stolici. Nakon njihovog pogubljenja 1953, Sobel je prebačen u Alkatraz gde je proveo 18 godina svoje kazne, pre nego što je pušten na uslovnu slobodu 1969. godine.

Elsvort "Kvrgavi" Džonson

 

Zloglasni kriminalni bos iz Harlema Elsvort Rejmond "Kvrgavi" Džonson bio je još jedan od mnogih često zanemarenih Afroamerikanaca zatvorenika smeštenih na Steni.

Džonson je došao u Alkatraz 1952, na vrhuncu svoje vladavine kao takozvani "Kum Harlema", nakon što je osuđen na 15 godina zatvora zbog droge.

Većinu te kazne odslužio je u Alkatrazu, pre nego što je pušten na uslovnu slobodu 1963. godine. Kasnije je rekao da je, pre izlaska iz zatvora, igrao ulogu u jednom od najpoznatijih pokušaja bekstva iz Alkatraza.

Klarens Karns, jedan od zatvorenika Alkatraza, tvrdio je u intervjuima da je Kvrgavi pomogao braći Anglin tokom pokušaja bekstva 1962, tako što im je obezbedio brod uz pomoć kojeg su braća, zajedno sa Frenkom Morisom, pobegla sa ostrva. Njihova sudbina nije poznata.

Video: Iz ovog srpskog zatvora nema bekstva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA