≫ 

Kraljica Elizabeta i Filip davno su posetili Beograd: Ugostio ih je Josip Broz Tito uz najveće počasti

Britanska kraljica Elizabeta II i njen suprug princ Filip, bili su gosti Josipa Broza Tita 1972, kada je predsednik tadašnje SFRJ za njih priredio spektakularni doček

  • 2
Josip Broz Tito, kraljica Elizabeta II i Princ Filip

Foto: Wikimedia/Stevan Kragujević, Tanjug/AP

Britanska kraljica Elizabeta Druga preminula je u četvrtak u 96. godini, saopštila je Bakingemska palata.

- Krajica Elizabeta preminula je danas u zamku Balomoral. Kralj i kraljica supruga ostaće u zamku večeras, a sutra će otputovati u London - sopštila je Bakingemska Palata.

Britanska kraljica Elizabeta II i njen suprug princ Filip, bili su gosti Josipa Broza Tita 1972, kada je predsednik tadašnje SFRJ za njih priredio spektakularni doček.

U sklopu manifestacije organizovane povodom dolaska kraljevskog para u Beograd bio je i obilazak Avale i spomenika Neznanom junaku, čemu svedoče snimci napravljeni tokom šetnje delegacije Ujedinjenog kraljevstva parkom gde se nalazi čuveno spomen-obeležje.

To je, inače, bila prva kraljičina poseta jednoj komunističkoj zemlji na istoku Evrope, zbog čega je u pojedinim zapadnim medijima naišla na kritike.

Inače, par je tada u Beogradu proveo dva dana, a zatim u slopu ture po Jugoslaviji posetio i Dubrovnik i Zagreb.

Tokom boravka u glavnom gradu SFRJ princ Filip je odlikovan Ordenom jugoslovenske velike zvezde, najvišim odlikovanjem tadašnje SFRJ koju je ustanovio Tito.

I kralj Čarls posetio Jugoslaviju

Još jedan član kraljevske porodice boravio je u poseti našoj zemlji, 6 godina posle Elizabete i Filipa, u Jugoslaviju je došao i novi kralj Velike Britanije Čarls Treći. On je Jugoslaviju  posetio davne 1978. godine.

To je bila njegova prva poseta SFRJ. Tog oktobarskog dana avionkralja Čarlsa sleteo je u Dubrovnik.

Dočekala ga je svečana garda jugoslovenske vojske a potom je sin kraljice Elizabete II prošetao gradom. Posetio je gradsku pijacu, prošetao starim delom Dubrovnika.

Sa Josipom Brozom Titom sreo se u Vili Galeb.

Naredni grad u koji odlazi princ Čarls je Trogir. Tu su ga upoznali sa veličanstvenom arhitekturom tog grada.

Bakingemska palata danas objavila da je princ Filip preminuo

Ranije danas Bakingemska palata potvrdila je da je britanska kraljica Elizabeta preminula u 96. godini u zamku Balmoral.

Video: IN MEMORIAM: Život i karijera kraljice Elizabete II

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA