Devojčica se popela na drvo kao princeza, a sišla kao kraljica: Kako je Elizabeta Druga postala monarh

Svet se probudio 6. februara 1952. i saznao za smrt kralja Džordža VI, koji je preminuo tokom noći od raka pluća u kraljevskoj rezidenciji Sandringem u Norfoku

  • 0
Kraljica Elizabeta II Foto: Tanjug/AP

Prvi put u istoriji sveta, mlada devojčica popela se na drvo jednog dana kao princeza i, nakon što je doživela ono što je opisala kao svoje najuzbudljivije iskustvo, sledećeg dana sišla sa drveta kao kraljica - napisao je Džim Korbet, prirodnjak i lovac koji je pratio kraljevski par Elizabetu i Filipa do hotela, zaslužan za ono što stoji u knjizi posetilaca u kenijskoj šumi.

Princeza Elizabeta bila je duboko u šumi na avanturi života, gledajući divlje životinje sa visine u krošnjama drveća, kada joj je otac umro, a ona postala kraljica.

Svet se probudio 6. februara 1952. i saznao za smrt kralja Džordža VI, koji je preminuo tokom noći od raka pluća u kraljevskoj rezidenciji Sandringem u Norfoku.

Njegova tada 25-godišnja ćerka i naslednica trona saznala je za vest kasnije istog dana, kada su reči stigle do Elizabete, koja je bila hiljade kilometara daleko od doma u divljini planinskog lanca Aberder.

Kenija, tada britanska kolonija, bila je prva tačka Elizabetine turneje Komonvelta na koju je krenula sa suprugom princom Filipom umesto bolesnog oca.

Hotel u džinovskom drvetu smokve

Kraljevski par je uzeo slobodnu noć od svojih zvaničnih obaveza da bi odseo u jedinstvenoj kućici za posmatranje smeštenoj na drvetu u unutrašnjosti Aberdera. Tokom njihove noći u hotelu Treetops kralj je umro, a Elizabeta je postala kraljica.

Zapravo je vojvoda od Edinburga rekao novosti Elizabet nakon što su napustili hotel, ali je on postao legendarno mesto gde je princeza postala kraljica.

Čim je obaveštena o očevoj smrti vratila se u London. Uzela je vladarsko ime Elizabeta II. Svečano je krunisana 2. juna 1953. godine u Vestminsterskoj opatiji.

Hotel u kojem je saznala za smrt oca, prvi put otvoren 1932. kao prenoćište za bogate i neustrašive posetioce, Treetops je gledao na pojilo sa svog položaja u džinovskom drvetu smokve.

U to vreme nije bilo ništa slično tome. Privatno okruženje među granama, udaljeno u afričkom žbunju, Treetops su ponudile privilegovanoj eliti priliku da se susreću sa divljim životinjama izbliza i bezbedno, dok su pasle ispod.

Elizabet i Filip vodili su rukom pisanu evidenciju onoga što su videli, zabeleženu na listu papira uokvirenom i danas u hotelu. Velika krda slonova - "oko 40" u jednom viđenju - primećeni su na pojilištu, zajedno sa pavijanima i močvarnim antilopama.

- Nosorozi cele noći - piše na papiru koji je datiran na 5-6. februar 1952. i koji su potpisali princeza i princ, a "ujutru, dva bika su se borila".

"Jedno od najdivnijih iskustava"

Jedan pomoćnik kraljevskog para, koji je imao instrukcije da piše i zahvali vlasnicima hotela, opisao je "neverovatno iskustvo posmatranja divljači u njenom prirodnom okruženju" i dan i noć "prepun interesovanja".

- Veoma sam siguran da je ovo jedno od najdivnijih iskustava koje su kraljica ili vojvoda od Edinburga ikad imali - piše u pismu koje je uramljeno u hotelu i datira od 8. februara 1952.

Dve godine nakon istorijske posete i stupanja Elizabete na tron, Treetops je spaljen u onome što se spekulisalo da je bio napad antikolonijalnih Mau Mau pobunjenika. Novi, mnogo veći hotel izgrađen je na uzdignutim drvenim stubovima na suprotnoj strani pojilišta u odnosu na prvobitno okruženje, gde i danas stoji.

Kraljevska poseta i legenda koja je nastala sa njom učinila je Treetops jednim od najpoznatijih hotela na svetu. Dobrostojeći gosti mogu da odsednu u apartmanu princeze Elizabete, da pregledaju kraljevske uspomene u trpezariji ili da pogledaju portret kraljice uokviren kljovama slona kojeg su lovci ustrelili 1960-ih.

Ponovo u hotelu, 31 godinu kasnije

Elizabeta i Filip vratili su se tamo 1983, u više formalnoj poseti nego na safari, sa kraljicom koja je bila u haljini do kolena i vojvodom u sakou i kravatom i videli koliko se hotel promenio od njihove poslednje posete pre 31 godinu, prenosi AFP.

Dugi niz godina ploča pored pojilišta je obeležavala mesto gde su proveli tu kobnu noć. Međutim, danas je nema nigde, stavljena je u skladište nakon što je hotel zatvorio svoja vrata na početku pandemije korona virusa.

Dve godine kasnije, dok se kraljica priprema da obeleži svoj platinasti jubilej - ostaje zatvorena, izbledela ikona prošlog vremena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA