Pre ovog čoveka, u Srbiji se niko nije zvao Slobodan: Čudno ime njegove sestre nije zaživelo, a baš je moćno

Rođen 1869. godine, bista mu otkrivena 2015.

  • 0
Slobodan Jovanović Foto: Wikimedia/Uroš Predić/anu.ac.rs

"Novi Sad kroz knjigu” predstavio je Novosađanima, i onima koji se tako osećaju, neke od najlepših priča, anegdota i znamenitih sugrađana tokom njegove istorije. Jedna od njih se posebno izdvaja - prvi Slobodan u Srba, piše NSuzivo.

Slobodan Jovanović rođen je u Novom Sadu, 1869. godine, u uglednoj porodici, čiji je kum bio Svetozar Miletić. Bio je srpski pravnik, istoričar, književnik i političar, potpredsednik Ministarskog saveta Kraljevine Jugoslavije, predsednik Ministarskog saveta Kraljevine Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata u Londonu, profesor Beogradskog univerziteta (1897—1940), predsednik Srpske kraljevske akademije, rektor Beogradskog univerziteta, profesor javnog prava i dekan Pravnog fakulteta u Beogradu.

Ono što ga izdvaja, osim podugačkog spiska radnih mesta, je i činjenica da je prvi čovek koji je u Srbiji poneo ime Slobodan. Njegova sestra se zvala Pravda. Međutim, njeno ime nije zaživelo u Srbiji.

Preminuo je u petak 12. decembra 1958. godine u Londonu. Njegovi posmrtni ostaci su 1. decembra 2011. godine ekshumirani, i preneti u hram Svetog Save u Londonu, gde je 5. decembra održan parastos. Dana 8. decembra su preneti u Srbiju, gde su 10. decembra sahranjeni u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Plato ispred Pravnog fakulteta u Beogradu nosi naziv ovog znamenitog Srbina, a njegova bista otkrivena je 2015. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA