NEMOJTE NI SLUČAJNO DA PRAVITE SELFI ZA VREME POMRAČENJA SUNCA, a evo i zašto je to opasno! (GIF)

Predstojeće pomračenje Sunca, koje će se desiti 20. marta, može da izazove trajno oštećenje vašeg vida ukoliko taj prirodni fenomen posmatrate bez potrebne zaštitne opreme

  • 25

Pomračenje Sunca koje će se dogoditi 20. marta i koje će blokirati više od 90 odsto Sunčeve svetlosti iznad većeg dela Evrope, može da izazove velike probleme i oštećenje vida ukoliko u njega gledate bez potrobne zaštitne opreme, upozoravaju stručnjaci.

BLIŽI SE TOTALNO POMRAČENJE SUNCA: Evo šta će se sve dogoditi 20. marta! (GIF)

Velika opasnost preti čak i ukoliko tokom pomračenja pravite selfi fotografije. Stručnjaci navode da slikanje takvih fotki može da prouzrokuje opasnost po vid sličnu kao i gledanje direktno u Sunce.

Posebno rizične kategorije stanovništva su deca. U Velikoj Britaniji su zbog pomračenja dve škole zabranile učenicima da posmatraju ovaj prirodni fenomen.

Posmatranje Sunca golim okom je veoma štetno i može da nanese trajne posledice vidu. Sunčevo zračenje koje dolazi na Zemlju varira od ultraljubičastog (UV) zračenja, pa sve do radio talasa koji su u metarskom opsegu talasnih duzina.

GIF pomračenje

Tkiva u oku prenose znatan deo zračenja do mrežnjače oka koja je osetljiva na svetlost i koja se nalazi pri zadnjem delu oka. Gledanje direktno u Sunce u bilo kom trenutku, uključujući i za vreme pomračenja, može da dovede do solarne retinopatije, oštećenja mrežnjače prouzrokovano sunčevim zračenjem

Podsetimo, poslednje veliko pomračenje Sunca u Srbiji desilo se 11. avgusta 1999, i donelo nam je masovnu histeriju zbog koje mnogi ljudi za vreme tog događaja nisu izlazili iz kuća.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Bojan

    17. mart 2015 | 16:02

    Pa kad pravis selfi Sunce ti je onda iza ledja.

  • Ronac

    17. mart 2015 | 18:19

    Kakve veze ima selfi sa svime? '99 sam pravio selfi i sve ok ispalo :-):-):-)

  • Sandžak

    17. mart 2015 | 21:19

    Pitam se šta je opasnije svakodnevnih 100% sunčeve svjetlosti ili tih 10% sunčeve svjetlosti za vrijeme pomračenja. Od ovog se fenomena nepotrebno pravi bauk.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA