PRONAĐEN TAJNI PROLAZ U TUTANKAMONOVOJ GROBNICI: Evo koja je drevna misterija otkrivena

Da li je mumija koja leži u Tutankamonovoj grobnici misteriozna egipatska kraljica

  • 5

Arheolozi su otkrili skriveni prolaz u drevnoj Tutankamonovoj grobnici koji možda vodi do dugo skrivanog mesta na kojem počiva kraljica Nefertiti.

GRAD BOGA MAJMUNA OTKRIVEN DUBOKO U DŽUNGLI: Zanemećete kada saznate sve njegove tajne!

Britanski arheolog Nikolas Rivs potvrdio je ovu pretpostavku nakon otkrića dva skrivena prolaza iza oslikanog gipsanog zida.

Jedan prolaz vodi do prostorije u kojoj je polažena lična imovina drevnog egipatskog faraona, dok ono što se krije iza drugih vrata još uvek ostaje misterija, ali istraživači veruju da može voditi do grobnice kraljice Nefertiti za kojom se vekovima traga.

Ako su arheolozi u pravu, očekuje se otkriće odaja koje hiljadama godina skrivaju neverovatna bogatstva čak veća od onih pronađenih u Tutankamonovoj grobnici.

Nikolas Rivs rekao je u tekstu koji je napisao povodom ovog otrkića da su stroge i obazrive procene i skeniranja obavljana u poslednjih nekoliko meseci dovele do ovih otkrića koja su više nego intrigantna - otkrivanja dva nova prolaza u jednoj od najistraživanijih egipatskih grobnica, a oba su ležala vekovima u tajnosti.

Foto: Foter/Flickr/mompl Foto: Foter/Flickr/mompl

Previše malena Tutankamonova grobnica bila je zagonetka za arheologe još od 1922. godine kada je otkrivena.Sićušna prostorija delovala je više kao pretkomora nego odaja u kojoj leži kralj. Rivs sugeriše da bi sada ova misterija konačno mogla da bude razrešena, da je ono što smo smatrali Tutankamonovom grobnicom zapravo pretkomora za veliku i prostranu odaju koja vodi do grobnice misteriozne kraljice Nefertiti.

Poznata po svojoj neverovatnoj lepoti, Neferititi je bila Ehnatonova žena, Tutankamonova majka i vladala je Egiptom uz faraona u 14. stoleću pre nove ere.

Ehnaton je prvi faraon u dugoj tradiciji faraona koji je postavio svoju suprugu na jednako mesto, te je Nefertiti vladala rame uz rame sa mužem.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Tijana

    16. avgust 2015 | 15:36

    Nefertiti je Tutankamonu maćeha, a ne majka. Ona je rađala samo kćeri. Tutankamonova majka je Kija.

  • priapus

    17. avgust 2015 | 14:46

    a tutankamon je ustvari bio zena @;

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA