ISTORIJSKI TRENUTAK: Nemci pokreću najveći nuklearni reaktor na svetu (VIDEO)

Ovaj reaktor predstavlja veoma značajan trenutak za istraživače sa Maks Plank instituta. On je zapravo prekretnica u traganju na čistom i neograničenom energijom

  • 12

Najveći nuklearni fuzijski reaktor na svetu uključen je u Nemačkoj. Naučnici se nadaju da će ta mašina stvoriti uslove za praktično neograničene izvore energije koja ne zagađuje okolinu.

PUTIN GRADI NAJMOĆNIJI REAKTOR NA SVETU: Evo šta će to značiti za budućnost!

Veoma bitan momenat za fizičare Maks Plank instituta, prekretnica za lov na čistu i neograničenu energiju. Nakon 19 godina gradnje, Nemačka je upalila revolucionarnu fuzijsku mašinu.

Skriven iza hiljadu tona betona nalazi se veliki stelerator. Samo nekoliko steleratora je završeno, a mnogi pokušaji su propali. Ipak, nijedan nije ni veliki ni kompleksan kao Wendelstein 7-X. Naučnici se nadaju da će ovaj uređaj biti prekretnica.

Nemačka je spremna da napravi veliki naučni proboj u oblasti nuklearne fuzije. Tokom ovog eksperimenta u reaktor će biti ubačen vodonik.

Ovom istorijskom trenutku prisustvovala je i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Video možete da pogledate OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA