Da li ste čuli za izraz: "Glava ti ko Cocin bubanj"? Evo kakva je to glava (FOTO)

Sve je počelo od Huseina Coce iz banjalučke Novoselije, koji se prisetio priče o bubnju svog pradede ili čukundede. Cocin bubanj bio je baš veliki, a ko je bio Coca?

  • 7
Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Uzrečica "Glava ti k'o Cocin bubanj!" često se koristi u svakodnevnom govoru, ali odakle ona potiče i šta je, kakav je i koliki je taj “Cocin bubanj” manje je poznato. Ovu misteriju otkrio je Vehid Gunić, a celu priču o njoj objavio je u knjizi "Bosanske izreke strpljen - spašen".

IDI U PERŠUN, SUNCE TI KALAJSANO: Ovo su zaboravljene srpske psovke!

Sve je počelo od Huseina Coce iz banjalučke Novoselije, koji se prisetio priče o bubnju svog pradede ili čukundede.

- Bila su tri brata, tri Coce u nekom selu Coca kod Podgorice, pa ih dobro poteralo trbuhom za hlebom. Jedan se, navodno, zaputio negde prema Lici, drugi negde južnije, a treći se, kao telal i dobošar, zaputio prema Banjaluci.

Iako Coce nikada nisu bile naročito muzikalne, ovaj je imao nešto malo dara za bubnjanje i za telalski, reporterski način prenošenja bitnih informacija.

Za razliku od dotadašnjih krajiških telala koji su imali bubnjeve malo veće od običnog defa ili tarbuka, ovaj je Coco imao bubanj kao onaj što su ga imali Ringo Star, Đorđe Đoko Kisić, Điđi Jankelić, Lučiano Paganote, popularni Feđa Isović ili Prijedorčanin Nasko Budimlić. Tako su, eto, i taj Coco, čiji su se potomci nastanili na banjalučkoj periferiji, a i njegov bubanj ušli u narodnu izreku - navodi se u Gunjićevoj knjizi.

(Telegraf.rs / Izvor: nezavisne.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Sasa

    8. februar 2016 | 15:58

    Jos kao dete cuo sam za tu izreku ali nisam znao da je bila istinita!!!

  • Velislav

    8. februar 2016 | 15:04

    Prvi put čujem za svoje 53 godine.

  • How Yes No

    8. februar 2016 | 23:45

    Kada sam pitao starije sta je to cocin bubanj,njihov odgovor je bio STOMAK OD OVCE kada se prejede?! Posto nisam nikad ni vidio ovciji stomak,a pogotovo kad se prejede,to je ostalo tako sve dok nisam procitao ovu vijest. Veoma zanimljivo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA