OVO JEZERO KRIJE TAJNU STARU 500 GODINA: Tu je nekad živeo NAROD OBLAKA, a ovo je ostalo iza njega (FOTO)

- Ove mumije su veoma bitne, one nam govore dosta o civilizaciji Inka, o tome kako su na kraljevski način tretirali sve one koji bi umrli - rekla je Sonja Gulien, vodeći stručnjak za mumije u Peruu

  • 0

Planinsko jezero u severzapadnim Andima u Peru krije jednu neverovatnu tajnu staru čak 500 godina! Ova oblast je dugi niz godina bila skoro neistražena i misteriozna sve dok arheolozi 1997. godine nisu otkrili veliki broj mumija. Od tada, ona nosi naziv "Laguna mumija".

10 neverovatnih arheoloških otkrića o kojima sigurno niste čitali u udžbenicima iz istorije!

Kao što je poznato, na području planine Anda tokom 15. veka naselile su se Inke, pa se pretpostavlja da su mumije upravo iz tog perioda.

Veliki broj mumija, koje su pronađene na različitim odredištima i u različitim pozama, čuvaju se u Lejmebamba muzeju, dok na stotine njih su još uvek skrivene duboko u planinskim vencima. 

- Ove mumije su veoma bitne, one nam govore dosta o civilizaciji Inka, o tome kako su na kraljevski način tretirali sve one koji bi umrli - rekla je Sonja Gulien, vodeći stručnjak za mumije u Peruu.

Foto: Profimedia/Sciencephoto RM Foto: Profimedia/Sciencephoto RM

Takođe, Sonja je objasnila da na osnovu toga kako su ljudi mumificirani, možemo mnogo toga da saznamo, na primer, čime su se bavili. Tako je telo umotano u mreže značilo da se osoba bavila hvatanjem ptica. Na osnovu zuba, Sonja može da odredi koliko je godina imala neka osoba kada je umrla, odnosno, kada su je mumificirali.

Ovo područje, zahvaljujući bogatoj istoriji, ali i mumijama, lagano postaje atraktivna turistička atrakcija za ljude iz celog sveta. U 2016. godini je planirano otvaranje žičare koja će sve turiste voditi direktno na vrh Čačapoja oblasti.

Foto: Profimedia/Zuma Press - Archives Foto: Profimedia/Zuma Press - Archives

Inače, Čačapoja oblast potiče iz perioda 15. veka i predstavlja indijski narod koji je bio nastanjen u Peruu u planinama uz reku Maranon. Čačapoja znači "oblačni narod" ili "narod oblaka", a ovo ime su im nadenule Inke. 

Foto: Profimedia/Album Foto: Profimedia/Album

Taj narod je izumro, ali su do dana današnjeg ostala njihova utvrđenja i kameni gradovi koji će biti uvršteni u turističku ponudu Perua.

(Telegraf.rs / Izvor: bbc.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA