SAKURAJIMA JE VULKAN KOJI MOŽE ZBRISATI OVU ZEMLJU: Apokalipsa će se desiti uskoro! (VIDEO)

- Ovo znanje nas priprema za elementarnu nepogodu i znači da, ako je erupcija neizbežna, lokalne vlasti mogu upozorenjem da spasu veliki broj života - rekao je dr Hiki

  • 3

Japanski  naučnici koji su proučavali razvoj magme kod jednog od najvećih vulkana na svetu Sakurajima, predviđaju da bi u narednih trideset godina mogla da se dogodi velika erupcija

IMAMO SAMO JEDNU GODINU DA SE PRIPREMIMO: Naučnici otkrili zastrašujuću tajnu SUPERVULKANA! (FOTO)

Sakurajima se nalazi na ostrvu Kjušupredstavlja rastuću pretnju, kažu istraživači sa Univerziteta Bristol, prenosi bbc.com.

Vulkan je 49 kilometara udaljen od nuklearne elektrane Sendaj, ali se nalazi i u blizini grada Kagošima koji ima oko 600 000 stanovnika.

Ovaj vulkan poslednji put je bio aktivan 1914. godine  i tada je poginulo 58 ljudi.

Na japanskom arhipelagu koji sedi na pacifičkom "prstenu vatre" ima više od 100 vulkana. Sakurajima stalno izbacuje pepeo i svake godine se dođađaju manje eksplozije, a poslednja je bila u februaru.

Njega pažljivo posmatraju nadležni u Japanu i predstavlja jedan od dva vulkana koji se nalazi na trećem od ukupno pet nivoa japanskog sistema upozorenja, što znači da su ljudi upozoreni da mu ne prilaze.

- Izmereno je da se erupcija iz 1914. godine prostirala na oko 1,5 kvadratnih kilometara - piše u studiji koju je predvodio dr Džejms Hiki.

- Na osnovu podataka kojima raspolažemo zaključujemo da je ovom vulkanu potrebno oko 130 godina da sakupi dovoljnu količinu magme kako bi izazvao erupciju slične jačine, a to je za oko 25 godina od sada - nastavlja profesor.

Snimak jedne od erupcija ovog vulkana pogledajte ovde:

Izveštaj o aktivnosti ovog vulkana je objavljen juče, a na njemu je radio tim sa Bristol univerziteta u saradnji sa istraživačkim centrom Sakurijama vulkan.

Njihovo istraživanje je pokazalo da se godišnje tu nakupi 14 miliona kvadratnih metara, a to je količina dovoljna da se više od 3 puta ispuni londonski stadion Vembli.

Dodali su da se magma skuplja ogromnom brznom i da nisu dovoljne manje erupcije kako bi se vulkan ispraznio. Upravo to ih je navelo na zaključak da u narednih 30 godina možemo da očekujemo veliku erupciju. 

Foto: WIkimedia/Japan Coast Guard Foto: WIkimedia/Japan Coast Guard

Ove tvrdnje zasnivaju se na novim studijama koje podrazumevaju pravljenje modela rezervoara magme. Naučnici kažu da se nadaju da će ova otkrića pomoći nadležnima da naprave plan reagovanja na velike erupcije. 

- Ovo znanje nas priprema za elementarnu nepogodu i znači da, ako je erupcija neizbežna,  lokalne vlasti mogu upozorenjem da spasu veliki broj života - rekao je dr Hiki.

Prema tvrdnjama jednog vanrednog profesora sa Univerziteta Kjoto, izrada planova evakuacije je već u toku.

- Već je prošlo više od sto godina od poslednje erupcije, a ostalo nam je manje od 30 do sledeće velike - rekao je dr Haruhisa Nakamiči, vanredni profesor na Institutu za prevenciju katastrofa, na Kjoto Univerzitetu.

- Gradska skupština Kagošime je pripremila plan evakuacije ako se Sakurajima aktivira.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA