≫ 

Sišli su u pećinu koja je bila ZAPEČAĆENA 5,5 MILIONA GODINA, a tamo su pronašli jedinstveno BLAGO (VIDEO)

Naučnici smatraju da bi ovo otkriće moglo da da važne informacije u vezi sa evolucijom

  • 12

Pećina Movile u Rumuniji bila je zapečaćena i neotkrivena čak pet i po miliona godina, a tako dug period bez kontakta sa spoljnim svetom učinio je da njeni stanovnici budu veoma specifični.

 

RESAVSKA PEĆINA: Čudo prirode staro 80 miliona godina!

 

Vazduh u pećini je otrovan i vlažan, a ti nemogući uslovi za život ipak su stvorili neki oblik života koji za biologe predstavlja pravi rudnik zlata.

 

Ljudi su ovu pećinu otkrili tek 1986. godine kad su rumunski radnici tražili novu lokaciju za nuklearnu elektranu. Danas u nju može da se uđe samo uz posebne dozvole, mada je veliki deo i dalje nepristupačan.

 

Kad se jednom i dođe u utrobu pećine, vazduh sadrži upola manje kiseonika nego što je uobičajeno, a bogat je ugljen-dioksidom  i sumporvodonikom. Sunčevi zraci tamo nisu prodrli barem pet i po miliona godina i toliko je mračno da se ne vidi prst pred nosom.

 

 

Međutim, uprkos ovoj surovoj okolini naučnici su dosad identifikovali već 48 različitih vrsta. Među njima se nalazi mnoštvo paukova, vodenih škorpiona, pseudoškorpiona, stonogi, pijavica i račića isopoda, a od toga 33 vrste jedinstvene i specifične isključivo za ovu lokaciju.

 

Većina živih bića u pećini je slepo i nema pigment, ali zato imaju neobično duge udove što im pomaže kretanju kroz tamu.

 

Kako su ove žitovinje završile u pećini i tu ostale izolovane, nije poznato. Naučnici smatraju da bi ove životinje mogle da daju važne informacije u vezi sa evolucijom.

 

 

Pogledajte snimke:

 

 

 

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • GROM

    18. septembar 2016 | 09:53

    Ja koliko vidim na prvom snimku da se oni spustaju u neki bunar. . .ali nema veze,najvece otkrice je po meni da su pre 5,5 miliona godina koristili rebrastu armaturu za merdevine,zavarene fino. :-D

  • Hari

    18. septembar 2016 | 10:01

    Jesu našli baba rogu?

  • Putin R.S

    18. septembar 2016 | 12:01

    Cement, armatura, merdevine, 5,5 miliona godina?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA