≫ 

NAJGORA EKOLOŠKA KATASTROFA U ISTORIJI: Samo prošle godine umrlo je više od 100.000 ljudi, a vlast je ćutala!

Procena naučnika sa uglednih univerziteta Harvard i Kolumbija je da su prošlogodišnji požari odgovorni za 91600 preuranjenih smrti osoba u Indoneziji i do 9000 u susednom Singapuru i Maleziji

  • 0

Prošle godine govorilo se o velikim požarima koji su harali Indonezijom, zbog čega su mnoge organizacije za zaštitu životne sredine upozoravale da se tamo događa najveća ekološka katastrofa našeg vremena.

NAJSTARIJI ČOVEK NA SVETU IMA 145 GODINA: Sahranio je sve svoje žene i decu, ima samo jednu želju - da UMRE (VIDEO)

Tokom avgusta i septembra 2015. godine požara je bilo toliko mnogo da je dim praktično prekrio celu Jugoistočnu Aziju, što se videlo i na satelitskim snimcima NASA-e, prenosi jutarnji.hr. Zbog dima su zatvarani aerodromi od Singapura do Filipina, a mnoge škole i javne ustanove u Indoneziji, Maleziji i Tajlandu nisu radile danima zbog velike koncentracije smoga u vazduhu.

Osim toga, vatra je unuštila ogromne šumske površine u Indoneziji i razorila krhki sistem flore i faune u tamošnjim džunglama, a zbog nagomilanog treseta na šumskom tlu u vazduh su ispuštene rekordne količine C02, u tolikoj meri da je Indonezija u jednom trenutku bila veći zagađivač vazduha nego kompletna industrija SAD-a.

Gardijan je danas objavio procenu naučnika sa uglednih univerziteta Harvard i Kolumbija, koji procenjuju da su prošlogodišnji požari odgovorni za 91 600 preuranjenih smrti osoba u Indoneziji i do 9 000 u susednom Singapuru i Maleziji. Razlog za toliki broj mrtvih nije u samom plamenu, nego u posledicama po zdravlje koje su nastale ubog izlaganja dimu i zagađenom vazduhu.

Foto-Ilustracija: Tanjug/AP/Kevin Warn Foto-Ilustracija: Tanjug/AP/Kevin Warn

Do ove procene došli su pomoću kompleksnih proračuna, a reč je o pet hiljada puta većoj brojci od one koju su utvrdile indonezijske vlasti, čiji spisak umrilih od posledica požara stoji na uvredljivih 19 osoba.

- Ako se ništa ne promeni ubojiti plamen će i dalje uzimati ogroman broj žrtava. Propust da se reaguje biće jednak zločinu - rekao je za Gardijan član Grinpisa Iuiun Indradi.

Najgori deo cele priče leži u tome da su požari redom podmetnuti kako bi se ogromne šumske površine, koje sve leže na ugljen dioksidom bogatom tresetištu, "očistile" za velike plantaže palme. Vlasti u Indoneziji svesne su toga, ali prećutno odobravaju tu praksu (po nekim aktivistima čak i podstiču) jer je palmino ulje je jedan od najvećih izvoznih proizvoda te države.

Požari uglavnom besne zapadnim delom ostrva Sumatre i indonezijskim delom Bornea, a ponavljaju se iz godine u godinu.

U 2015. bili su najgori do sada zbog sušnog vremena izazvanog najgorim El Ninjom od 1997, a nevoljnost vlade da bilo što preduzme po tom pitanju znači da bi se mogli ponoviti i ove godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA