Ako u ovom jezeru provedete samo sat vremena, možete da umrete (FOTO) (VIDEO)

Rusi su redovno bacali nuklearni otpad u obližnju reku, pa je nastala takva šteta da su čak 23 sela morala da budu evakuisana

  • 7

Jezero Karačaj se nalazi na jugozapadu Rusije, u regionu Čeljabinsk, kod planine Ural blizu granice sa Kazahstanom. Ovde je smeštena korporacija Majak, jedno od najvećih nuklearnih postrojenja u Rusiji, što ovo jezero čini jednim od najzagađenijih na planeti.

 

OVO JEZERO JE NESTALO U TRENU: Vrh litice se srušio, a ono je jednostavno - palo! (FOTO) (VIDEO)

 

Majak je dobro čuvana tajna ruske vlade još od 1990. godine. Sagrađen je posle Drugog svetskog rata, kao najvažnija fabrika nuklearnog oružja u Rusiji. Niko nije čuo za Majak 45 godina, a ova oblast nije bila otvorena za posetioce do 1992. godine, kada je Boris Jeljcin potpisao dekret kojim je naučnicima dao pristup ovoj oblasti. Odmah je proglašena za najzagađenije mesto na zemlji.

 

Ako stojite na obali jezera samo sat vremena, bićete toliko ozračeni da radijacija može da vas ubije. Šteta koju je napravio nuklearni otpad je ogromna. Kada je konačno priznato da Majak postoji, u ovom regionu je za 21 procenat povećan broj obolelih od raka, za 25 procenat je povećan broj dece koja su rođena sa manama, a leukemija se povećala čak u 41 posto slučajeva.

 

Rusi su redovno bacali nuklearni otpad u obližnju reku, pa je nastala takva šteta da su čak 23 sela morala da budu evakuisana.

 

Foto: Profimedia/TASS

Foto: Profimedia/TASS

 

Inženjeri u Majaku nisu mnogo vodili računa o bezbednosti, a ovde su se često dešavale i nezgode. Sredinom pedesetih prestali su da bacaju otpad u reku, ali je šteta već bila učinjena. Kao alternativu počeli su da skupljaju otpad na jednom mestu ali je došlo do velike eksplozije. Radioaktivne čestice su se proširile i zagadile hranu u okolini.

 

Foto: Profimedia/TASS

Foto: Profimedia/TASS

 

Druga nezgoda se dogodila kada su isušili jezero pa se prašina sa dna jezera podigla i prekrila okolna sela. Zbog svega navedonog ova oblast većim delom nije pogodna za život.

 

Pogledajte video:

 

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ocajno pero

    15. oktobar 2016 | 19:15

    Prekrijte sve zeolitom upice 90% radioaktivnosti i sve teske metale kao i sav teren okolo. Za stotinjak god bice prlicno prihvatljiva radijacija.

  • Nn...

    15. oktobar 2016 | 18:56

    Nebi bili Rudi ako nebi stetu napravili narodu.debili bas ih brigade za narod....

  • Dino

    15. oktobar 2016 | 21:10

    Sto bi Rusi rekli, ko šiša narod ionako se nekontrolisano koti i razmnozava a u Sibiru ih vise ne mogu ubijati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA