ZABRANJENI RUSKI GRAD: U ovoj "ludnici" nekada je živelo 75.000 ljudi, a posle jednog poziva, čuva ga samo on (FOTO)

Jednom kad su Sovjeti prepustili upravljanje kompleksom saveznim nemačkim vlastima, zgrade su počele da propadaju zbog nemara

  • 1

Jurgen Nauman je poslednji čuvar bivšeg sedišta Crvene armije u Nemačkoj. On ima pristup svim zgradama nekad zabranjenog kompleksa, a čak dve decenije nakon odlaska poslednjih ruskih vojnika i dalje je to ograničeno područje. Danas retko ko posećuje mesto gde je nekada živelo više od 70.000 vojnika i civila, a Nauman vodi brigu o kompleksu veličine 200 hektara.

TAJNA VEKA: Vera je tvrdila da je Putinova majka, a onda je KGB upao u njenu kuću i... (FOTO) (VIDEO)

U ogromnoj prostoriji sa jedne strane ponosno stoji slika sovjetske Moskve. Na drugom zidu diči se jednako sovjetski Alexanderplatz u istočnom Berlinu. Dva su to sveta i dve panorame koje danas više ne postoje, prenosi Gardijan.

Kompleks, nekad poznat kao Mala Moskva ili Zabranjeni grad, nekad je bio dom za 75.000 Sovjeta; muškaraca, žena i dece i nalazio se četrdesetak kilometara udaljen od Berlina. U Vunsdorfu su vojnicima i njihovim porodicama bile dostupne prodavnice, škole, čak i bazen za plivanje.

Foto: Flickr/Kevin Hackert Foto: Flickr/Kevin Hackert

Kraj osamdesetih i početak devedesetih promenio je Nemačku iz temelja. Dve države su se ujedinile, Berlinski zid je pao, Sovjetski savez se raspao i bilo je samo pitanje vremena kad će ruski vojnici biti pozvani natrag u Rusiju. Ipak, onog dana kada je naredba konačno i došla, vojnici su ostali šokirani.

- Bila je to prava ludnica - priseća se Nauman koji je u to vreme prikupljao depozite od lokalnih poslovnih ljudi.

Foto: Flickr/Kevin Hackert Foto: Flickr/Kevin Hackert

Čitavom haosu pomogla je zbunjenost i nesigurnost koja je zavladala. Vojnici nisu imali pojma gde idu i hoće li ih na kraju puta čekati smeštaj. Neki su skupili novac i kupili autobuse da bi porodica imala barem privremeno sklonište.

Foto: Flickr/Kevin Hackert Foto: Flickr/Kevin Hackert

Nakon poslednje vojne parade i nakon što je i poslednji vojnik napustio Vunsdorf, ostao je ogromni kompleks krcat smećem. Deset hiljada komada municije i granata, tone hemikalija, otpadnog ulja i baterija. U prodavnicama su ostavili robu na policama, neke porodice su u takvoj žurbi napustili svoje domove da su čak i kućne ljubimce ostavili na ulici.

Foto: Flickr/Kevin Hackert Foto: Flickr/Kevin Hackert

Slične scene odigravale su se širom istočne Nemačke. 380.000 vojnika i gotovo 200.000 civila raspoređenih na više od 1.000 lokacija boravilo je u Nemačkoj u trenutku raspada Sovjetskog saveza početkom 1991. godine.

Samo u blizini Vunsdorfa ostali su napušteni aerodromi kod Rangsdorfa, Oranienburga itd. Desetine vojnih baza su takođe napuštene. Većini je i dalje zabranjen pristup, a lokalne vlasti jednostavno imaju veće brige. Raspad Sovjetskog saveza uništio je ekonomiju istočne Nemačke i sada vlasti više brinu napuštene fabrike nego napuštene vojne baze.

Foto: Flickr/Kevin Hackert Foto: Flickr/Kevin Hackert

Vunsdorf je bio baza i nacističkim vojnicima tokom Drugog svetskog rata, a čini se da su Sovjeti ostali impresionirani nemačkom gradnjom zato što su se praktično odmah uselili u napuštene nacističke zgrade. Priliv vojnika Crvene armije jako puno je značio za lokalno stanovništvo, iako je čak i njima pristup bio službeno zabranjen.

Foto: Flickr/Kevin Hackert Foto: Flickr/Kevin Hackert

- Moglo se i ilegalno ući - priseća se Nauman kako je lako bilo podmititi čuvare.

Čak i ako bi uhvatili lokalno stanovništvo na bazi, kazne nisu bile preterano stroge.

- Zadržali bi vas 24 sata i morali ste da gulite krompir - priča Nauman.

Foto: Flickr/Kevin Hackert Foto: Flickr/Kevin Hackert

Jednom kad su Sovjeti prepustili upravljanje kompleksom saveznim nemačkim vlastima, zgrade su počele da propadaju zbog nemara. Sada je samo Nauman ostao da se brine za više od 200 hektara kompleksa. Tek retki posetioci se odvaže da uđu u napuštene zgrade.

- Ponekad dođu investitori kako bi razgledali zgrade. Ponekad stvarno zna da bude prazno, ali ponekad ima toliko posla da ne znate odakle biste počeli - kaže on.

Foto: Flickr/Kevin Hackert Foto: Flickr/Kevin Hackert

Ponekad mu dođu i vojnici koji su tamo boravili pre raspada Sovjetskog saveza.

- Ruski vojnici mi pričaju da često barem jednom u životu žele se vrate na bojište gde su ratovali. Mnogi odu u Avganistan kako bi se prisetili gde su se borili. Došao mi je jedan ruski vojnik, gromada od čoveka, i rasplakao se kad je video zgrade - završava svoju priču Nauman.

Foto: Flickr/Kevin Hackert Foto: Flickr/Kevin Hackert

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA