Dragoceni drevni spisi izgoreli tokom erupcije Vezuva. Nije sve izgubljeno - naučnici našli način da ih pročitaju! (FOTO)

Ovakav vid tehologije moći će da pomogne naučnicima da čitaju i druge drevne spise, koje su hiljadam agoidna bile nepročitane

  • 0

Već više 2000 godina, svici iz antičkog drevnog grada Herkulaneuma, "izbegavali" su analize i istraživanja. Ostavljeni su zakopani ispod pepela, usled erupcije vulkana Vezuva u 79. godini. Više svitaka je pronađeno, ali su bili u ugljenisanom i nečitkom stanju.

OTKRIVENA TAJNA DREVNIH BIBLIJSKIH SPISA: Pronađeni su pre 46 godina, a sada se saznalo i šta znače (FOTO)

Na sat od Beograda, ispod duplo većeg grada, krije se supervulkan koji se UPRAVO sprema da nas istrebi (FOTO)

Ali, zahvaljujući modernoj nauci, istraživači su sada u mogućnosti da pročitaju šta piše unutar svitaka, i to bez da ih odrolaju i otvore.

To će uspeti da urade uz pomoć radiološke metode snimanja, koja pored rendgen zračenja primenjuje i tomografiju, koja se zasniva na matematičkoj proceduri obrade snimaka uz primenu kompjuterskih programa.

Ovo je veliki napredak jer su svici, koji su bili sahranjeni u biblioteci u Herkulaneumu, a iskopani pre 260 godina, toliko krhki, da bi njihovo odmotavanje bila previša invazivna metoda, koja bi mogla da ih uništi.

Ovakav vid tehologije moći će da pomogne naučnicima da čitaju i druge drevne spise, koje su hiljadam agoidna bile nepročitane.

- Cilj je da ova metoda bude dostupna svim muzejima, istoričarima umetnosti, naučnicima - rekao je Alesio Cedola, istraživač i fizičar iz Italije.

Trenutno se prevodi ono što piše u dva svitka, sa drevnog grčkog na engleski, i uskoro će tekst biti objavljen u nekom naučnom magazinu.

Postoji šest svitaka iz Herkulaneuma, neki su odmotani, dok su drugi i dalje urolani.

(Telegraf.rs / Izvor: CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA