≫ 

MASLINE KOJE JE DODIRIVAO ISUS HRIST: One su živi svedoci Judinog poljupca kojim ga je izdao (FOTO)

Getsimanski vrt je mesto u kome se Isus Hrist po Novom zavetu često molio i u kome je držao propovedi svojim sledbenicima. To je takođe mesto u kome je po crkvenom predanju Juda Iskariotski izdao Isusa poljupcem u levi obraz. Neka od maslina u njemu mogla bi da budu stara dve hiljade godina i tako živi svedoci ovih događaja

  • 0

Getsimanija je kvart u kome se nalazi istoimeni, Getsimanski vrt u podnožju Maslinove gore u Jerusalimu, poznat po tome što je mesto na kome je Isus Hrist običavao da se sreće sa svojim sledbenicima, mesto gde se molio, gde ga je Juda Iskariotski pronašao i izdao i predao vojnicima, te mesto gde je preostalih jedanaest apostola spavalo u noći pre Raspeća.

Njegovo ime dolazi iz aramejskog jezika (tada lingve franke na Bliskom istoku kojim se služio u propovedanju i sam Isus Hrist) na kome se zove "Gad-Šmane" što znači "presa za ceđenje (maslinovog) ulja, uljana presa".

Getsimanski vrt u Jerusalimu u kome se po crkvenom predanju molio Isus Hrist i u kome je uhapšen. Neka od maslina u njemu mogla bi da budu živi svedoci tih događaja. Foto: Wikimedia Commons/Svetlana Makarova Getsimanski vrt u Jerusalimu u kome se po crkvenom predanju molio Isus Hrist i u kome je uhapšen. Neka od maslina u njemu mogla bi da budu živi svedoci tih događaja. Foto: Wikimedia Commons/Svetlana Makarova

Postoje četiri lokacije za koje se tvrdi da su mesto na kome se Hrist molio u noći u kojoj je bio izdan i uhapšen.

Na prvoj je danas latinska crkva Svih Nacija koja se nalazi na kamenu na kome je Isus navodno klečao a koja gleda na danas ograđeni i zaštićeni vrt; druga je u blizini Bogorodičinog groba nešto severnije; treća je pravoslavni lokalitet istočno; četvrta je u ruskom pravoslavnom voćnjaku pored njihove crkve Svete Marije Magdalene.

Kamen u latinskoj crkvi Svih Nacija u Getsimaniji na kome je, po katoličkom verovanju, klečao i molio se Isus Hrist u trenutku kada je izdan od strane Jude Iskariotskog. Foto: Wikimedia Commons/adriatikus Kamen u latinskoj crkvi Svih Nacija u Getsimaniji na kome je, po katoličkom verovanju, klečao i molio se Isus Hrist u trenutku kada je izdan od strane Jude Iskariotskog. Foto: Wikimedia Commons/adriatikus

U Getsimanskom vrtu nalazi se osam stabala jako starih maslina.

Tri masline su ispitivane i utvrđeno je da su među najstarijim stablima maslina poznatim nauci. Datiranjem metodom radioaktivnog ugljenika potvrđeno je da su zasađene 1092. godine, 1166. godine i 1198. godine. DNK analiza je pokazala da sve tri imaju istog "roditelja" što pokazuje da je postojao napor pre hiljadu godina da se očuva loza nekog starijeg stabla.

Getsimanski vrt u Jerusalimu u kome se po crkvenom predanju molio Isus Hrist i u kome je uhapšen. Neka od maslina u njemu mogla bi da budu stara i 2.000 godina pa tako živi svedoci ovih događaja. Foto: Wikimedia Commons/Peter van der Sluijs Getsimanski vrt u Jerusalimu u kome se po crkvenom predanju molio Isus Hrist i u kome je uhapšen. Neka od maslina u njemu mogla bi da budu stara i 2.000 godina pa tako živi svedoci ovih događaja. Foto: Wikimedia Commons/Peter van der Sluijs

Međutim, stručnjaci ukazuju na to da bi ispitivana stabla mogla da budu izdanci iz korena koji je mnogo stariji, pa zato navedeno datiranje nije sto odsto pouzdano; naime, pošto masline mogu da izrastu ponovo iz korena isečenog stabla, ne može se reći da te masline nisu upravo one ispod kojih se molio Isus Hrist i koje su svedočile njegovim rečima, njegovim propovedima i Judinom poljupcu kojim ga je izdao vojnicima.

Sa druge strane, samo su tri stabla uspešno datirana. Datiranje preostalih pet starih stabala nije uspelo i vrlo je moguće da su neka od njih stara dve hiljade godina, ne samo kao izdanci nikli iz korena već da su to bukvalno ta stabla koja su dodirivale Njegove ruke.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA