≫ 

Kad čovek shvati da ovo što su Rimljani sagradili pre 2.000 godina i dalje radi, ne može da se ne zapita šta će od nas da ostane (FOTO)

Herkulov toranj u Galiciji, nedaleko od Korunje, najstariji je svetski svetionik u kontinuiranoj upotrebi. Sagrađen je ili obnovljen tokom carevanja Trajanovog, verovatno na temeljima starije feničanske građevine. Mnoge se legende vezuju za njega, a jedna od njih je vezana i za Irsku

  • 1
Legendarni gelski kralj Breogan u blizini Herkulesovog tornja, najstarijeg svetionika u kontinuiranoj upotrebi na svetu. Foto: Wikimedia Commons/Luis Miguel Bugallo Sánchez (Lmbuga) Legendarni gelski kralj Breogan u blizini Herkulovog tornja, najstarijeg svetionika u kontinuiranoj upotrebi na svetu. Foto: Wikimedia Commons/Luis Miguel Bugallo Sánchez (Lmbuga)

Zna se da je Herkulov toranj — smešten na par kilometara od centra Korunje u španskoj pokrajini Galiciji, na krajnjem severozapadu te zemlje, kod antičkog grada Brigantijuma (za koji se ne zna pouzdano gde se nalazio, te da li je to zapravo sama Korunja ili pak obližnji Betansos) — postojao već u II veku nove ere, te se pretpostavlja da je ili sagrađen ili obnovljen pod vladom imperatora Trajana.

Pretpostavka je i da je podignut na temeljima zdanja feničanskog porekla, a veruje se i da je oblikovan po ugledu na Svetionik u Aleksandriji, jedno od sedam svetskih čuda u antici.

Na osnovu natpisa u podnožju zdanja znamo da je njegov arhitekta bio Gaj Sevije Lupus iz Eminijuma u Luzitaniji (danas je to grad Koimbra, četvrti po veličini i značaju u Portugaliji), i da je bio posvećen bogu Marsu.

Herkulesov toranj, najstariji svetionik u kontinuiranoj upotrebi na svetu. Foto: Wikimedia Commons/Alessio Damato Herkulov toranj, najstariji svetionik u kontinuiranoj upotrebi na svetu. Foto: Wikimedia Commons/Alessio Damato

Struktura — koju su do XX veka zvali "Farum Brigantium" — bila je prvobitno visoka 34 metra, ali je u periodu 1788-1791. godine tokom kraljevanja Karla III obnovljena u neoklasičnom stilu a njena visina podignuta na 55 metara.

Na zloglasnoj obali koju moreplovci zovu "Costa da Morte", odnosno Obala smrti, ovaj se svetionik neprestano koristi već skoro 2.000 godina, što ga čini najstarijim svetskim svetionikom u kontinuiranoj upotrebi.

Postoji mnogo mitova vezanih za Herkulov toranj. Jedan od njih je spoj keltskih (Galicija svoje ime duguje Galima koji su tu živeli) i grčko-rimskih elemenata, a kaže da je Herkul zaklao Geriona, diva sa tri tela, nakon tri dana i tri noći neprestane borbe.

Costa da Morte, odnosno Obala smrti, u španskoj pokrajini Galiciji, na kojoj se nalazi Herkulesov toranj, najstariji svetionik u kontinuiranoj upotrebi na svetu. Foto: Wikimedia Commons/Diego Delso, delso.photo, License CC-BY-SA Costa da Morte, odnosno Obala smrti, u španskoj pokrajini Galiciji, na kojoj se nalazi Herkulov toranj, najstariji svetionik u kontinuiranoj upotrebi na svetu. Foto: Wikimedia Commons/Diego Delso, delso.photo, License CC-BY-SA

Nakon toga je Herkul zakopao Gerionovu glavu sa njegovim oružjem i naredio da se na tom mestu podigne grad; zbog toga se na grbu Korunje nalazi svetionik iznad lobanje i ukrštenih kostiju.

Druga legenda opisana u 11-vekovnoj irskoj "Knjizi zauzimanja Irske" kaže da je kralj Breogan (praotac keltske Galicije) sagradio ogromni toranj takve visine da su njegovi sinovi sa vrha mogli da vide zelene obale u daljini koje su ih toliko privlačile da su odlučili da otplove ka njima.

Te obale su Irska, a njihovi potomci su Irci i ostali keltski narodi Britanije. Zbog toga je u neposrednoj blizini svetionika podignut spomenik legendarnom kralju Breoganu.

Daljinac baner

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Gedza

    17. april 2017 | 23:02

    Znali kako se radi. Meni je veca misterija kako se danas sve pokvari cim istekne garancija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA