≫ 

Gavrilo Princip je bio okovan u mračnoj i ledenoj tamnici broj 1: Srbi ne znaju za ćeliju gde je umro, a tamo mogu da uđu za džabe (FOTO)

- Česi ne smatraju Principa teroristom. Veoma ga poštuju, a da je tako, govori i podatak da u Terezinu postoji Ulica Gavrila Principa - kaže Dejan Senćanski, jedan od retkih turističkih vodiča iz Srbije koji vodi turiste u Terezin

  • 27

Turisti iz Srbije koji posećuju Češku najčešće obiđu Prag i Karlove Vari, probaju pivo, svrate i do obližnjeg Drezdena u Nemačkoj, ali ne i do Terezina. Tamo je tamnica u kojoj je poslednje dane proveo Gavrilo Princip, član organizacije Mlada Bosna i izvršilac atentata na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

OVO je beogradska kafana iz koje je GAVRILO PRINCIP krenuo u atentat na FRANCA FERDINANDA! (VIDEO)

GAVRILO PRINCIP JE KONAČNO U SRBIJI: Na Vidovdan otkriven spomenik na koji se čekalo više od jednog VEKA! (FOTO)

Tvrđava Terezin nalazi se na pola puta između Praga i Drezdena. U Terezin su u decembru 1914. godine prebačeni zaverenici i pripadnici "Mlade Bosne" Gavrilo Princip, Trifko Grabež i Nedeljko Čabrinović, učesnici u Sarajevskom atentatu, kada je na Vidovdan, 28. juna 1914. godine u Sarajevu ubijen austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand. Terezin je tada bio u sastavu Austrougarske monarhije.

- Princip je preživeo četiri godine u najtežim uslovima, bio je okovan u mračnoj i ledenoj tamnici broj jedan. Dobijao je hranu veoma retko, a bio je veoma bolestan od tuberkuloze. Nije smeo da komunicira sa drugim zatvorenicima - priča Dejan Senćanski za Blic, jedan od retkih turističkih vodiča iz Srbije koji vodi turiste u Terezin.

Foto: Wikipedia/Colm Rice Foto: Wikipedia/Colm Rice

- Pred smrt je bio živi leš od 30 kilograma. Umro je 28. aprila 1918. godine, samo sedam meseci pre nego se je ostvarila njegova vizija o rođenju Jugoslavije, za koju je dao život - priča Dejan Senćanski.

Veoma mali broj naših turista svraća da obiđe ovaj istorijski spomenik, tvrđavu iz doba Marije Terezije.

- Šteta je da naši ljudi koji dođu u Češku ne posete ćeliju u Terezinu, u kojoj je Gavrilo Princip robijao četiri godine. Princip je bio borac za slobodu i obeležio je našu istoriju - priča Senćanski.

On dodaje da gotovo svi naši turisti koji dolaze u Prag iskoriste priliku i odu do Drezdena, ali im se, iako je Terezin na putu između češke prestonice i nemačkog grada, ne nudi da posete mesto na kom je tamnovao i skončao Gavrilo Princip.

Gavrilo Princip neposredno posle hapšenja. Foto: Istorijski arhiv Sarajeva Gavrilo Princip neposredno posle hapšenja. Foto: Istorijski arhiv Sarajeva

- To pokazuje kakav odnos imamo prema našoj istoriji. Česi ne smatraju da je Princip bio terorista. Veoma ga poštuju, a da je tako, govori i podatak da u Terezinu postoji Ulica Gavrila Principa - objašnjava on.

Srpski turisti koji dođu u Terezin veoma su toplo primljeni, nastavlja Senćanski, i najčešće mogu bez plaćene ulaznice da posete Principovu ćeliju.

- Terezin je jako posećen, dolazi mnogo turista iz celog sveta. Privlači ih činjenica da je u toku Drugog svetskog ratu tu bio koncentracioni logor za Jevreje i da je neke od njih spasao Oskar Šindler, o kome je Spilberg snimio čuveni film “Šindlerova lista”. Kad je nedavno moja grupa stigla u Terezin, žena koja je lokalni vodič bila je oduševljena. Rekla nam je da možemo besplatno da obiđemo Principovu ćeliju pošto smo Srbi. I da neće da nam priča o Principu jer bolje znamo o tome ko je bio on - veli on.

Foto: Wikimedia/German Federal Archives Foto: Wikimedia/German Federal Archives

Koliko Česi poštuju Gavrila Principa, govori i podatak da je jedan od njih napravio skicu groba u kome je Princip tajno sahranjen.

- Našim ljudima obavezno ispričam i da je Princip sahranjen noću u neobeleženom grobu na mesnom katoličkom groblju. Sahranila su ga četvorica austrougarskih vojnika, koji su dali zavet da će ćutati o tome gde je grob. Međutim, jedan od njih, Čeh František Lebl je posle rata stavio češku zastavu na grob. Principovi posmrtni ostaci su preneti u Sarajevo 1920. godine, gde se i danas nalaze - kaže Dejan Senćanski.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA