≫ 

ZA DOBRO JUTRO: Crnogorci pronašli top star 150 godina na deponiji i shvatili da su izvadili blago (FOTO)

- Reč je o austrougarskom topu, koji je nekada verovatno služio kao bitva. Pretpostavljam da je reč o obalskom topu. U izvanrednom je stanju - rekao je direktor muzeja Đuro Prijić

  • 14

Dobro jutro! Radnici nikšićke firme "Cezar Montenegro" pronašli su top star vek i po na deponiji dok su pripremali sekundarne sirovine za odvoženje iz Jadranskog brodogradilišta Bijela kod Herceg Novog.

SADAM HUSEIN JE OVIM SUPER-ORUŽJEM HTEO DA OSVOJI SVET: Tragična priča o najmoćnijem topu dugom 156 metara (VIDEO)

Top, dužine blizu tri metra, težak skoro četiri tone, potpuno je izvađen iz zemlje i starog otpada. Top, koji datira iz doba Austrougraske, podleže Zakonu o zaštiti kulturnih dobara.

Foto: radiojadran.com Foto: radiojadran.com

O vrednom kulturnom blagu obavešten je Gradski muzej "Mirko Komnenović" u Herceg Novom.

- Reč je o austrougarskom topu, koji je nekada verovatno služio kao bitva. Pretpostavljam da je reč o obalskom topu. U izvanrednom je stanju - rekao je direktor muzeja Đuro Prijić.

On je istakao da bi top svakako bio lep primerak za turističku ponudu grada i bilo bi šteta da se izgubi.

- Sve stvari starije od 75 godina su antikviteti i ne bi trebalo da idu kao otpad. Ja se nadam da će se za njega naći mesto negde u gradu, budući da nije za Muzej, jer je veliki. Bitno je samo da se ne uništi - ističe Prijić za radiojadran.com.

On je dodao da je topu sada neophodno samo dobro čišćenje i dodatna oprema. Prijić kaže da se njegova eventualna finansijska vrednost ne može procenjivati, budući da ima i istorijski i kulturološki značaj.

Foto: radiojadran.com Foto: radiojadran.com

- To je simbol jednog vremena, simbol grada i to treba da se pokazuje turistima -zaključio je Prijić.

O vrednom kulturnom pronalasku obaveštena je Uprava za zaštitu kulturnih dobara na Cetinju, koja treba da odluči šta je najbolje učiniti sa topom.

(Telegraf.rs/ Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Moj narode

    8. jun 2017 | 13:19

    Ljubomorni mi iz Srbije smo govorili sa cime ce Crna Gora u Nato,eto vidite sa cime.Mudro du cutili i sada cim su usli u Nato,polako vade iz zemlje naoruzanje i otvaraju svoje karte,mudro mudro.

  • Cika Velja

    8. jun 2017 | 07:48

    Eto ih NATO vec spram svega u CG i naoruzava???

  • Srbin

    8. jun 2017 | 08:45

    Modernizacija vojske . . .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA