≫ 

3392 stepenika koje vode do raja: Opasna staza vodi do božanskog iskustva, ali je hod po njoj strogo ZABRANJEN (FOTO) (VIDEO)

Penjanje stepenicama je veoma lako za iskusnije avanturiste, ali za ostale penjati se njima je kao puzati kroz gustu mrežicu obraslih biljaka, ujedno se boreći sa klizavim neravninama

  • 2

Stepenice do raja ili stepenice Haiku na Havajima vode do 755 metara visokog vrha planine na ostrvu O'ahu. Zvanično su zatvorene već 30 godina, ali to nije sprečilo avanturiste da se na njih penju.

Anđeoski vodopad je najviši na svetu, vodu pretvara u maglu: Samo najuporniji stižu do njega, put do Đavoljih usta traje danima (FOTO) (VIDEO)

Iako nije toliko visoka, Haiku je vrlo ekstremna i opasna planinarska staza, ali je pogled sa vrha spektakularan, pa se mnogi svakodnevno penju ovim stepenicama želeći da iskuse raj uživo.

3922 stepenika od drveta postavljeno je tokom Drugog svetskog rata, kao deo američke komunikacijske mreže, putem koje su komunicirali sa brodovima u blizini.

Foto: Flickr/Shawn Clover Foto: Flickr/Shawn Clover

Tokom 1950-tih su zamenjene stepenicama od čelika, a na vrhu je izgrađena stanica za navigaciju obalske straže, koja je zatvorena 1987. godine. Tada su i stepenice zvanično zatvorene.

Penjanje stepenicama je veoma lako za iskusnije avanturiste, ali za ostale penjati se njima je kao puzati kroz gustu mrežicu obraslih biljaka, ujedno se boreći sa klizavim neravninama.

Foto: Flickr/Shawn Clover Foto: Flickr/Shawn Clover

Stepenice su popravljene 2003. godine a navodno je uloženo skoro 877.460 evra za renoviranje, da bi one bile ponovo otvorene za javnost, ali to se nije dogodilo.

Ipak, to ne sprečava turiste da posećuju ovo mesto, prenosi punkufer.dnevnik.hr.

Foto: Flickr/Shawn Clover Foto: Flickr/Shawn Clover

Rušenje stepenica bi grad Honolulu koštalo oko 4,4 miliona evra, a s obzirom na to koliko turista privlače ove stepenice i kakvo uživanje u prirodi pružaju, osnovana je i neprofitna organizacija "Prijatelji Haiku stepenica" koja se bori za očuvanje i održavanje "Puta do raja".

Oni predlažu njihovu popravku i naplatu turistima da se na njih popnu u iznosu od 87 evra, dok bi lokalno stanovništvo za korišćenje plaćalo između 5 i 18 evra.

Foto: Flickr/Marvin Chandra Foto: Flickr/Marvin Chandra

Uvođenjem naplate korišćenja od 87 evra verovatno bi izgubili sve turiste koji uživaju u ilegalnom penjanju stepenicama, ali bi zato možda privukli porodice koje ne žele da beže od čuvara. Kazna za penjanje stepenicama sada oko 870 evra i do šest meseci zatvora.

Pogledajte snimke:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Zoran

    9. jul 2017 | 20:57

    Ko voli nek izvoli da se penje netreba im braniti ionako se penju na svsko jaka brda

  • Ja

    9. jul 2017 | 21:54

    Nino što me odvrati to veče od penjanja, nastavili smo da pijemo u baru a ovo sam sve propustio

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA