Kako je nevin čovek osuđen na smrt preživeo 22 godine sa najopasnijim američkim kriminalcima u zatvoru (FOTO)

Jaris je u zatvoru između ostalog morao da trpi zlostavljanje, davljenje, i premlaćivanje, a neko je vreme proveo i u ćeliji do zloglasnog ubice Teda Bandija...

  • 3

Nik Jaris (56) živeo je 22 godine u zatvoru s nekima od najopasnijih američkih kriminalaca. Da sve bude još gore, Jaris je pogrešno osuđen na smrt zbog silovanja i ubistva Linde Mej Krejg 1981. godine, zbog čega je završio u zatvoru Hantingdon u Pensilvaniji.

Brutalnost meksičkog zatvora: Robijaši se pobili, sevale kamenice, pesnice, letele stolice (VIDEO)

On je ispričao potresnu priču o hepatitisu, zlostavljanju, premlaćivanju, davljenju...  za britanski portal Metro.

Većinu života je proveo u zatvorskoj samici, a sada je presrećan što je njegova presuda poništena.

Jaris je u zatvoru između ostalog morao da trpi zlostavljanje, davljenje, i premlaćivanje, a neko je vreme proveo i u ćeliji do zloglasnog ubice Teda Bandija.

- Čekala me je smrtna kazna, ali izašao sam. Uklopio sam se u društvo, pobedio hepatitis C i nastavio sa životom - rekao je Jaris.

Foto: Guliver/Alberto E. Rodriguez/Getty Images for Favored.by Foto: Guliver/Alberto E. Rodriguez/Getty Images for Favored.by

- Pogodite šta? Još 160 muškaraca je osuđeno na smrtnu kaznu, a dokazano je da su nevini. Mnogi od njih neće dobiti istu priliku kao ja. Mnogi će umreti na užasne načine -  upozorio je.

Takođe je ispričao kako je u samici odlučio da iz korena promeni život. Nagađa da je pročitao oko 9.400 pravnih knjiga kako bi mogao da dokaže svoju nevinost.

- Kada ljudi zamisle čoveka osuđenog na smrt, imaju ideju o nekakvom odvratnom luzeru koji nema šta da kaže. Ja sam im pokazivao neverovatnu briljantnost, veću nego što su mogli da očekuju - pohvalio se Jaris.

Foto-ilustracija: Tanjug/AP/Elaine Thompson Foto-ilustracija: Tanjug/AP/Elaine Thompson

Trenutno učestvuje u borbi za ukidanje smrtne kazne, za šta se zalagao i u Bandijevom slučaju, koji je na kraju pogubljen 2012. godine.

- Mislim da moramo da shvatimo da čoveku možemo da učinimo puno više od ubistva - naglasio je Jaris. Bandi je bio lud. Koji je smisao ubijanja ludih ljudi? Prava definicija lude osobe je neko ko ponavlja patološko ponašanje jer nije mentalno sposoban da ga ispravi, preneo je index.hr.

Jaris je pušten iz zatvora 2004. nakon što je DNK analizom dokazana njegova nevinost. Od 2005. godine živi u Velikoj Britaniji.

Nedavno je na Tviteru objavio: "Ono što me dovelo ovako daleko u životu jeste to što sam ostao ljubazan. Zbog ljubaznosti sam poverovao u sve dobro u sebi". Javnost mu je čestitala na pozitivnosti, a neki su ga prozvali junakom i "ambasadorom ljubaznosti prema ljudima".

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA