Budi se Jeloustoun! Oživeo supervulkan koji bi mogao da zbriše ceo kontinet! (FOTO (VIDEO)

Studija o jeloustounskom vulkanu iz 2013. otkrila je da su podzemne komore sa magmom i do dva i po puta veće nego što se ranije mislilo

  • 12

Talas od gotovo 900 zemljotresa pogodio je Nacionalni park Jeloustoun u periodu od 12. juna do danas, pa seizmolozi i naučnici upozoravaju da bi ovi potresi mogli da znače buđenje jednog od najopasnijih supervulkana na svetu.

MRAČNA TAJNA PRELEPOG JEZERA SMRTI: Ko ovde ubije čoveka ne mora u zatvor (FOTO)

Kada bi se aktivirao vulkan u Jeloustounu, njegova erupcija bila bi hiljadu puta moćnija od erupcije Sent Helene iz 1980.

Zemljotresi, od kojih je najjači beležio 4,4 stepena po Rihteru, su najsnažniji i najbrojniji u poslednjih nekoliko meseci, ali ih je zapravo bilo manje nego u nekim slučajevima u protekloj deceniji.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Tremori su zabeleženi na dubini od 14,5 kilometara ispod nivoa mora i detektovani su u Opservatoriji vulkana u Jeloustounu na Univerzitetu u Juti.

- Jeloustoun nije eruptirao 70.000 godina, pa je potrebno mnogo jakih zemljotresa i pomeranja tla, da bi se stvari opet pokrenule, a potresi od pre par meseci zabrinjavaju - stoji u pisanom saopštenju tima za nadzor vulkana.

Seizmička aktivnost u ovoj oblasti, može ali i ne mora biti znak buđenja supervulkana, budući da je u poslednjih 30 godina, najjači zemljotres koji je pogodio ovu oblast imao 4,8 stepeni po Rihterovoj skali.

Inače, studija o jeloustounskom vulkanu iz 2013. otkrila je da su podzemne komore sa magmom i do dva i po puta veće nego što se ranije mislilo, sa sistemom koji obuhvata oblast dugu 90, a široku 30 kilometara i u kojoj se nalazi ogromna količina otopljenih stena.

Kada bi se takva količina magme odjednom oslobodila, posledice bi bile kao u slučaju nuklearnog rata. Severna Amerika bi verovatno bila uništena, a velike posledice pretrpeo bi i ostatak sveta, piše Dejli mejl.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Hajduk Veljko

    30. jun 2017 | 08:35

    Protiv Boga se nemože.!

  • Dejan

    30. jun 2017 | 10:11

    Pa kod njih je sve grandiozno,cak ni vulkan nije obican,nego SUPERVULKAN...

  • Markoni sales

    30. jun 2017 | 15:53

    Значи одоше амери у пакао ? Ако је тако , знали се кад ће ? Мислим да купимо кокице

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA