Kako da postanete milijarder u 10 koraka!

Vlasnik NBA tima Dalas Meveriks Mark Kjuban, čije se bogatstvo procenjuje na 2,4 milijardi dolara, objasnio je u svojoj knjizi "Ako mogu ja, možeti i vi" način na koji je stekao svoju imovinu. Poštujući ta pravila, svako može da postane bogat, tvrdi Kjuban

  • 4

Mark Kjuban, američki milijarder čije bogatstvo prema magazinu "Forbs" iznosi 2,4 milijardi dolara opisao je svoj put do uspeha u knjizi "Ako mogu ja, možeti i vi". Kjuban, koji je najpoznatiji u svetu kao vlasnik NBA kluba Dalas Meveriks, ponosno ističe da je sam stekao svoje bogatsvo i ističe da "svako ko je započeo svoj posao ima set pravila i smernica.".

Prenosimo vam 10 Kjubanovih pravila za put do uspeha.

1. Ne otvarajte vlastitu kompaniju ukoliko to nije vaša opsesija ili ogromna ljubav.

2. Ukoliko unapred imate razrađenu izlaznu strategiju, taj posao nije vaša opsesija.

3. Zaposlite ljude za koje smatrate da će voleti da rade u tom radnom okruženju.

4. Prodaja leči sve. Detaljno razradite na koji će način vaša kompanija zaraditi novac i na koji ćete način ostvariti zadati plan prodaje.

5. Budite svesni vaših glavnih prednosti i kompetencija, na njih se fokusirajte i budite najbolji u vašem poslu. Platite ljude koji imaju najbolje kompetencije. Izuzev glavne delatnosti, zapošljavajte ljude koji će se lako uklopiti u vašu korporativnu kulturu, a nisu previše 'skupi'.

6. Aparat za espreso? Da li se vi šalite? Ručak je prilika da odete iz kancelarije i razgovarate. Dan ima 24 sata, a ako ljudi vole ono što rade, pronaći će načina da provedu što više vremena obavljajući svoj posao.

7. Kancelarije su nepotrebne. Otvoreni prostori omogućuju svima da budu u toku s trenutnim radnim tempom i pružaju osećaj zajedništva. Ako zaposleni ima potrebu za privatnošću, uputite ga u toalet gde se može zaključati i biti sam sa sobom. Nema ništa privatnog u start-ap kompaniji. Moj najveći strah bila je mogućnost da ću slučajno zaposliti nekog ko želi da izgradi poslovno carstvo.

Bežite što dalje od osoba koje žele da lete prvom klasom ili da imaju imati ličnu sekretaricu. Ona vam nije potrebna te će vam "zagaditi" celu kompaniju.

8. Kompanija treba biti u jednom nivou. Ukoliko imate menadžere koji odgovaraju drugim menadžerima iznad njih, verovatno ćete propasti. Jednom kad se proširite izvan granica start-apa, možete zapošljavati menadžere koji će onda biti odgovorni za kreiranje poslovanje.

9. Ne trošite novce na nepotrebne stvari. Siguran znak propasti start-ap kompanije je kad počnete okolo deliti polo majice sa svojim logom. Ukoliko se predstavljate na nekom sajmu ili priredbi, normalno je da svojim zaposlenima podelite odeću u kojoj joj će biti prepoznatljivi, ali ako smatrate li da će oni to nositi nakon radnog vremena, varate se.

10. Neka posao bude zabavan vašim saradnicima. Kontrolišite nivo stresa u kancelariji i nagradite svako dostignuće vašeg osoblja. U mojoj prvoj kompaniji, nakon što smo imali rekordnu prodaju u mesecu ili je neko napravio nešto zaista posebno, hodao bih po kancelariji s novčanicama od sto dolara i delio ih prodajnom timu. Imali smo i "službeno" piće kompanije - Kamikaze. Svaku noć smo vodili zaposlene u bar te im svima kupovali jednu ili deset rundi.

(Telegraf.rs / Izvor: bizlife.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Rile

    7. septembar 2013 | 15:39

    1. Krenes da prodajes jabuke... 2. Umre ti ujak i nasledis silno bogatstvo...

  • delije1989

    7. septembar 2013 | 14:10

    Ovo su 10 nebitnih stvari

  • Lelica

    8. septembar 2013 | 09:58

    @delije1989 A sta je po tebi bitno? Podeli to sa nama?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA