Ako ovaj vulkan eruptira sa svetom je svršeno (FOTO)

U vodama Tihog okeana otkriven je najveći vulkan na planeti i drugi najveći u Sunčevom sistemu. Naučnici tvrde da vulkan Tamu masiv ima površinu 310.000 kvadratnih kilometara, što je skoro veličina Britanskih ostrva

  • 19

Geofizičari su u Tihom okeanu otkrili najveći vulkan na Zemlji koji je ujedno i drugi najveći u celom sunčevom sistemu. Vulkan pod nazivom Tamu Masiv po površini je najveći na svetu.

Ovaj vulkan je za 25 odsto manji od gigantskog vulkana Olimpska gora na Marsu, kog naučnici smatraju najvećim u Sunčevom sistemu. Do sada je najveći vulkan na Zemlji bio "Mauna Loa", jedan od pet vulkana na Havajima.

Vulkanski masiv, nazvan Tamu Masiv, širok je 650 kilometara i ima površinu od oko 310.000 kvadratnih kilometara, što je malo manje od ukupne površine Britanskih ostrva (Velike Britanije, Irske i manjih susednih ostrva).

Nalazi se na 1.600 kilometara udaljenosti od Japana. Visina ovog vulkana je oko četiri kilometara, koji ga čine dosta nižim od Maune Loe najvećim vulkanom na Zemlji.

Otkriven je pre dvadeset godina, ali je sve do nedavno smatrano da se radi o više povezanih vulkana. Geolozi pak tvrde da se radi o jednom jedinstvenom megavulkanu.

-Pokazali smo da je Masiv Tamu jedan ogroman vulkan sačinjen od lave koja je mu je dala širok pečurkast oblik. Mislimo da bi Tamu mogao biti najveći pojedinačni vulkan na Zemlji i da se može porediti i sa najvećem vulkanu našeg solarnog sistema, Olimpa na Marsu- piše u izveštaju naučnika predvođenih Vilijamom Segerom sa Univerziteta u Hjustonu.

(Telegraf.rs / Izvor: nationalgeographic.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA