NAJVEĆI NA SVETU: U Rusiji pronađen deo meteora (VIDEO)

Meteor prečnika 17 metara i težak 570 kilograma, za koji se veruje da je deo meteora koji se raspao nad Rusijom u februaru, izvučen iz jezera Čebarkul

  • 0

Osam meseci nakon što je meteor prošarao nebo iznad Rusije, ronioci su iz jezera Čebarkul izvadili možda najveći pronađeni meteor na Zemlji.

Gromada od 570 kilograma mogla bi pripadati meteoru koji je eksplodirao i raspao se iznad Čeljabinska i napravio rupu u ledu jezera Čebarkul, prečnika oko šest metara.

Više od hiljadu ljudi povređeno je kad se meteor težak 10 hiljada tona i prečnika 17 metara raspao iznad Rusije 15. februara.

Snimci lokalnih medija pokazuju kako je tim ronilaca koji je sa dubine od 13 metara izvukao kamen prečnika 1,5 metara iz jezera nakon što ga je još u vodi umotao i postavio na metalnu platformu.

Prilikom podizanja sa dna, meteor se raspao na najmanje tri dela, a vaga je pukla u trenutku dok je pokazivala težinu od 570 kilograma.

Naučnici ipak upozoravaju da će potrajati dok se sa sigurnošću ne bude utvrdilo da je kamen izvučen iz jezera zaista iz svemira.

Ronioci su do sada sa dna jezera izvukli 12 komada, ali tek za njih četri do pet potvrdilo se da su delovi meteora.

Pogledajte video-snimak:

(Telegraf.rs / Izvor: time.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA