BIOSKOP, BILIJAR I SPA: Ameri prave luksuzne bunkere za slučaj katastrofe (FOTO)

Iako je sigurnost oduvek bila jako važna bogatim kupcima, trošenje upravo na tu stavku primetno je poraslo u poslednjih pet godina

  • 0

Bogate porodice širom SAD ulažu velike iznose novca kako bi zaštitile svoje voljene od neželjenih napada, prirodnih katastrofa ili apokalipse, piše Forbes.

Kris Polak, predsednik kompanije za dizajn i izgradnju u Njujorku "Polak plusPartners", rekao je da je trošenje upravo na tu stavku primetno poraslo u poslednjih pet godina.

Na primer, Izraelac Aharon Ze'evi Farkaš proveo je tri godine osmišljavajući softver koji ujedinjuje tehnologije bazirane na prepoznavanju lica, glasa i pokreta, tako prepoznajući osobu koja se približava, pa vlasnici kuća sa njegovim sistemom mogu da zaborave na ključ.

Kompanija "Kriejtiv houm inžinjering" iz Arizone osmišljava i gradi tajne prolaze koji se skrivaju iza polica, garderoba, zidova, a kompanija "Amerikan sejfrum dor kompani" specijalizovala se za izgradnju soba panike za privatne objekte, kompanije i internacionalne organizacije u proteklih 30 godina. Godišnje prodaju između 50 i 60 posebno izrađenih vrata od kojih svaka koštaju 20.000 dolara. Ona su otporna na metke, često skrivena iza vrata koja izgledaju sasvim normalno, imaju elektromagnetske brave pa nije potrebno ni okretati kvaku.

Među onima koji žive u sigurnosti je i Al V. Korbi, vlasnik kompanije "Stratedžik armord end fortifajd invajorments". Zahvaljujući biometričkom sistemu prepoznavanja, njegovoj porodici nije potreban ključ, a od potresa su zaštićeni posebnim železničkim konstrukcijama ugrađenim u kuću. Ispod nje postoji bunker za spas od nuklearnih ili hemijskih napada, a u njemu se nalazi dovoljno vode, hrane i medicinskih potrepština da porodica u njemu može preživeti od tri do šest meseci.

Za svoje klijente Korbi osmišljava bunkere za koje je najčešći pristup kroz kamine ili vrata koja se podižu. U njima su, osim osnovnih stvari za spas, čak i mali bioskopi, restorani i spa sobe, što znači da bi u njima, za slučaj da to bude potrebno, mogle preživeti do tri generacije porodice. Oni bi bili novi Adam i Eva, koji bi sve počeli iznova - rekao je Korbi.

(Telegraf.rs / Izvor : hiddenpassageway.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA