HOROR SCENARIO: Evo kako bi se smrtonosna epidemija raširila po svetu (VIDEO)

Naučnici su napravili komjutersku simulaciju situacije ukoliko ljude ponovo napadne neka jeziva, lako prenosiva bolest, poput variole vere ili španskog gripa. Prema sumornim predviđanjima, nema teorije da ijedan kutak planete ostane zaštićen

  • 3

Šta bi bilo kad bi našu planetu zahvatila nova smrtonosna pandemija neke jezive, s čoveka na čoveka lako prenosive bolesti, poput ptičijeg ili svinjskog gripa ili variole vere? Kako bi se zaraza širila od tačke do tačke na zemaljskog kugli i ima li šanse da bi iko bio pošteđen? Naučnici sada imaju odgovor na ova pitanja, a nažalost, njihova predviđanja su poprilično katastrofična.

Profesor teorijske fizike Dirk Brokman razvio je osavremenjeni računarski sistem predikcije širenja epidemija, u odnosu na tačku sveta u kojoj se infektivna boljka prvi put javila.

Kako se vidi na snimcima, u današnje vreme zaraze se najlakše prenose avionskim i drugim putničkim saobraćajem. U svetu postoji oko 4000 međunarodnih aerodroma i mreža od oko 25.000 autoputeva i pruga.

Za širenje pandemije potrebno je daleko manje vremena nego što je to pre jednog veka bio slučaj sa zloglasnom španskom groznicom, smrtonosnim oblikom gripa koji je desetkovao broj svekolike populacije, kada je virus “putovao” u zaraženom čoveku peške, kočijama ili vozom.

Ako je verovati ovim predviđanjima, ne postoji kutak koji bi mogao da vas spase od boleštine. Čak ni pod misterioznom srpskom šljivom iz legende, ne biste bili bezbedni od smaka sveta izazvanog virusom.

- Kad epidemija jednom krene, ona je nezaustavljiva. U savremenom svetu, u kojem je sve toliko povezano, nema više šansi da neke geografske tačke ostanu nepokrivene. U naše vreme, fizička razdaljina potpuno je izgubila smisao – sumoran je Brokman.

(Telegraf.rs / Brockmann Lab)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • makarije

    14. decembar 2013 | 07:50

    Znaci tacno je . Sve zlo polazi iz amerike .

  • Bravo

    14. decembar 2013 | 01:08

    Ma*u vam bre labaratorijsku...sve to neke eksperimente radite. Bas vas briga za ljude

  • Mici@

    14. decembar 2013 | 10:39

    Šalju oni nama svasta,na razno razne nacine...evo smo svi vec struli sa 25 a da to i ne znamo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA