• 1

Ovih dana se davite u trešnjama, a jeste li znali koliko su one zdrave?

Na radost mnogih kojima je ovo voće omiljeno, sezona trešanja je počela! Ipak, pored toga što su tako slatke, ukusne i osvežavajuće, ove crvenkaste ili bele loptice su izuzetno dobre za naš organizam. Evo i kako

  • 1
Foto-ilustracija: snufflopollus / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0)

Foto-ilustracija: snufflopollus / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0)

Voće, a posebno ono sezonsko, trebalo bi svakodnevno da se nađe na svačijoj trpezi. Sada su aktuelne trešnje, koje predstavljaju vrhunsku blagodet za naše zdravlje.

U 100 grama svežih trešanja u proseku ima 32 kalorije, a od toga je 82 g vode, 0,2 g masti, 1 g belančevina, 16 g ugljenih hidrata, 12 g šećera i 2,1 g vlakana. Trešnja sadrži sve vitamine i minerale, iako u manjim količinama, kao i celulozu, pektin i organske kiseline.

Foto: Flickr/Igal Kleiner

Foto: Flickr/Igal Kleiner

Ova voćkica bogata je kalijumom i zato dobro deluje na izlučivanje vode iz organizma. Zbog toga, ali i činjenice da nemaju masti, trešnje su idealne za održavanje vitke linije ili mršavljenje. Zato ih slobodno jedite između obroka ili koristite u voćnim salatama.

Foto: dailyinterlake.com

Foto: dailyinterlake.com

Trešnje su bogate antioksidansom antocijaninom, korisnim u borbi protiv problema uobičajenih u srednjim godinama, uključujući giht i artritis. Giht, koji uglavnom utiče na muškarce, povezan je sa višim nivoima mokraćne kiseline koja formira kristale unutar malih zglobova.

Foto-ilustracija:

Foto-ilustracija:

Istraživanja su pokazala da je kod osoba koje jedu 200 grama trešanja stopa izlučivanja mokraćne kiseline porasla za 60 odsto. Zato, da biste rešili ovaj problem pojedite desetak trešanja ili popijte čašu nezaslađenog soka tri ili četiri puta nedeljno. Konzumirajte ih sveže sa jogurtom kako bi se osigurala apsorpcija svih korisnih vitamina.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/voraorn

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/voraorn

Flavonoidi, pogotovo oni u trešnji, prirodna su protivupalna sredstva, ublažavaju simptome alergija i astme. Ujedno jačaju kolagen, građevinski element vezivnog tkiva kao što je hrskavica i tetiva.

Foto: sxc.hu/Gastonmag

Foto: sxc.hu/Gastonmag

Osim što ih možete iskoristiti u raznim poslasticama, trešnje su odlične za negu kožeNapravite masku za lice: zgnječite ih i napravite gustu kašicu i držite na koži lica ili vrata, oko 20 minuta. Isperite mlakom vodom.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Serge Bertasius Photography

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Serge Bertasius Photography

Ako nemate ideju kako da iskoristite trešnje u poslasticama, probajte da napravite tart od trešanja i borovnice ili kolač s trešnjama i krem-sirom. Naravno, ne zaboravite ni na kompot ili slatko, a takođe, možete ih i zamrznuti, pa ih dodavati voćnim kompotima tokom čitave zime.

(Telegraf.rs / TPortal)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tresnjevka

    Ja znam samo da je stolica za primer posle tresanja...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima