• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li znate da bi bez magnezijuma vaše srce jedva kucalo?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj moćni mineral veoma je važan za pamćenje, kardiovaskularni sistem i pravilno funkcionisanje čitavog organizma. A pritom, leči i mamurluk!

  • 2

Mnogi pogrešno veruju da bi se tegobe kao sto su srčani problemi, glavobolje, visok pritisak alergije, napetost mišica, dijabetes i mnogi drugi zdravstveni problemi, mogle rešiti smanjenjem svakodnevnog stresa ili usporavanjem tempa života. Zbog toga sve ove probleme pogrešno smatramo za uzrok, a ne posledicu nekog drugog disbalansa.

Umesto da našu brigu o zdravlju svedemo na traganje za dobrim odmorom ili čudesnim eliksirom prvo bi trebalo da proverimo da li unosimo potrebnu dnevnu dozu magnezijuma.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Dnevni unos preporučene doze magnezijuma često je rešenje za prevenciju i ublažavanje mnogih zdravstvenih problema. Brojna istraživanja su potvrdila blagotvoran uticaj magnezijuma na funkcije i metabolizam svih telesnih tkiva i organa, a Svetska zdravstvena organizacija ga preporučuje kao dobru preventivu za mnoge bolesti.

Foto-ilustracija: Foter/reallyboring Foto-ilustracija: Foter/reallyboring

Ipak najznačajnija uloga magnezijuma jeste njegov blagotvoran uticaj na rad srca i kompletnog kardiovaskularnog sistema. Kada se uzme u obzri da su bolesti srca i krvnih sudova najčešće bolesti u Srbiji, kao i da svakih 15 minuta u Srbiji od ove bolesti neko umre, uloga magnezijama u prevenciji i lečenju dobija još više na značaju.

Magnezijum pomaže u regulisanju srčanog ritma i snižavanju nivoa holesterola u krvi. Ovaj mineral olakšava srčane tegobe, stabilizuje krvni pritisak, učestvuje u regulaciji nivoa šećera u krvi, pospešuje fizičku kondiciju i reguliše rad creva.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Nutdanai Apikhomboonwaroot Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Nutdanai Apikhomboonwaroot

Smanjena količina magnezijuma u organizmu je najčešći uzročnik hipertenzije, nepravilnog rada srca i nastanka ozbiljnih zdravstvenih problema.

Simptomi nedostatka magnezijuma mogu biti: opšta slabost organizma, osećaj umora, nesvestica, vrtoglavica, poremećaj sna, grčenje mišića, nepravilan rad srca, uznemirenost, nervoza, razdražljivost, alergije, drhtavica, nizak nivo šećera u krvi.

Foto-ilustracija: Wikimedia Foto-ilustracija: Wikimedia

Svetska zdravstevna organizacija preporučuje konzumiranje magnezijuma na dnevnom novou i to u količini od 330-380 mg/l, a mi vam savetujemo da izaberete najlakši način njegovog unosa u obliku koji se potpuno rastvara u organizmu.

Učinite svakoga dana nešto dobro za svoje zdravlje. Ne zaboravite svoju dnevnu dozu magnezijuma!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Evgenij

    23. jul 2014. | 13:20

    Badem lesnik suncokret..

    Podelite komentar

  • Luka

    21. oktobar 2017. | 20:24

    Hvala vam na pomoci, sutra uzimam Mg mivelu, imam 14 godina, tako da me nece boleti glava niti misica kod stomaka.

    Podelite komentar