• 25

Vreme čitanja: oko 1 min.

PIJETE SOKOVE NA RAZBLAŽIVANJE? Ne biste verovali koji sadrže najviše šećera! (FOTO)

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poznato je da je šećer sve pristutniji u namirnicama koje konzumiramo. Telegraf se potrudio da vam prikaže koliko šećera ima u sokovima na rastvaranje, koji su nezaobilazni deo naše svakodnevnice

  • 25

Pretpostavljamo da ne znate koliko šećera ima u proizvodima koje kupujete i koristite svakodnevno. Retko ko zastane da pročita sastav proizvoda, a i kad čitamo, obično nam promakne ono što je napisano sitnim slovima.

pak,  za razliku od sitnih slova na ugovorima o stambenim kreditima koje nam ugrožavaju džepove, sitna slova na ambalaži mogu i te kako da nam ugroze zdravlje.

Telegraf je odlučio da proveri koliko šećera ima u proizvodima koji čine našu svakodnevnicu. Ovo istraživanje je rađeno na osnovu podataka o šećeru na samom proizvodu, računajući da jedna kocka šećera ima težinu oko tri grama.

Evo koliko šećera ima u našim i vašim omiljenim sokovima na rastvaranje:

1. Multivita

U pakovanju Multivite od 500 grama ima, verovali ili ne - 420 grama šećera! U jednoj čaši sa 250 mililitara vode ima oko 20 grama multivite, a 16 grama šećera.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

2. Cedevita

Ni Cedevitu nije zaobišla šećerna groznica, pa u pakovanju od 1.000 grama imamo ni manje ni više 840 grama šećera. U jednoj čaši ovog napitka ima čak oko 17 grama šećera.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

3. Cevitana 

Osvežavajuća Cevitana u svom pakovanju od 500 grama ima 430 grama šećera. Jedna čaša Cevitane s limunom ima oko 16 grama šećera.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

4. Step sok

Step je jedan od najprodavanijih sokova kod nas u poslednjih dvadesetak godina. Kesica step soka na rastavaranje od 10 grama sadrži 2,92 grama šećera, što znači da 1.000 grama ovog napitka ima 292 grama šećera.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Posle svih ovih informacija nemoguće je da se ne zapitamo koliko zapravo šećera ima u svemu što konzumiramo svaki dan. Telegraf će i narednih dana nastaviti da vas informiše o svemu tome, a do tada - čitajte i ono pisano sitnim slovima!

(Sutra na Telegrafu: Koliko šećera ima u čokoladama i keksevima)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • H2O

    2. septembar 2014. | 17:15

    Samo H2O i domaca rakija!

    Podelite komentar

  • Petar leskovac

    2. septembar 2014. | 14:24

    Ma ko mali jeo sam krisku lebac i na njuma secer

    Podelite komentar

  • Zasticeni svedok

    2. septembar 2014. | 14:52

    Proverite koliko secera ima u "cuvenoj" Reviti.Tamo je secer najskuplji! 1kg secera kosta 3.000. Dinara.Bivsi korisnik "lekovitog"napitka

    Podelite komentar