• 2

Više nikad nećete lizati kašiku kojom ste mutili fil za tortu!

Ako pravite kolače i torte kod kuće, sigurno ne propuštate priliku da poližete kašiku ili mutilicu za mikser nakon što ste napravili fil. Ali, to nije baš pametno

  • 2

Većina nas voli da poliže kašiku, varjaču ili nastavak od miksera kojim se mutio fil za tortu, ali stručnjaci kažu kako to nije baš najbolja ideja. Naime, kao i kod ostale hrane u kojoj su sastojci sirova jaja, tako i od sirovog fila za kolače može da vam pozli.

Smesa koja sadrži sirova jaja nosi rizik od salmonele, bakterije koja izaziva proliv i povraćanje. Jedini siguran način da izbegnete salmonelu je termička obrada jaja.

Foto: freeimages.com/GiniMiniGi

Foto: freeimages.com/GiniMiniGi

Jaja treba čuvati u frižideru na temperaturi nižoj od četiri stepena, a jaja koja su napuknuta treba odmah baciti.

Fil za kolače koji sadrži jaja treba kuvati na temperaturi od 70 stepeni Celzijusa.

Foto: Reddit/likwitsnake

Foto: Reddit/likwitsnake

Sirova ili meko kuvana jaja treba da izbegavaju deca i starije osobe.

Salmonelom se možete zaraziti konzumiranjem zagađenih namirnica životinjskog porekla - jaja, proizvoda od jaja, mesa, mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Kako ćete znati da li se zarazili? Bolest nakon inkubacije, koja traje 12-24 sata, počinje naglo. Simptomi su groznica, visoka temperatura, glavobolja, bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje i proliv. Bolest može potrajati do sedam dana.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa M.

    To je najlepsi deo detinjstva svakog deteta. Meni nisu branili i ja necu braniti svojoj deci.

  • Lavica :-P

    Imala sam salmonelu ,,, mislim da sam dobila od jogurta,,,katastrofa,temperatura, proliv, povraćanje, 10 dana nisam ustala, 14 infuzija, a posle pencilini , užas,,,,,OPREZNO @_@

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima