• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako hoćete da smršate, jedite krompir!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ne, niti ste vi pogrešno pročitali, niti smo mi pogrešili u naslovu. Iako smo svi dosad bili ubeđeni da krompir nikako nije ni zdrav, ni dobar za liniju, nova istraživanja pokazuju da ovo povrće ima moć da spreči gomilanje neželjenih kilograma

  • 2

Retko kad se desi da se naučnici iznenade rezultatima sopstvene studije, ali, eto, upravo to se desilo istraživačima Mekgil univerziteta u Kanadi. Pokušavajući da dokažu u kojoj meri je krompir nezdrav i poguban za vitkost, ostali su u šoku. Ispostavilo se da je sve suprotno - od krompira se mršavi!

Oni su sproveli eksperiment na miševima, koje su podelili u grupe, a potom ih tokom deset nedelja podvrgli različitim kombinacijama hrane koja goji.

Foto-ilustracija: Foter/mediageek Foto-ilustracija: Foter/mediageek

Životinje na svim drugim režimima ishrane ugojile su se u proseku 16 grama. Međutim, one kojima u je u dijetu uvršten krompir, nabacile su svega sedam grama.

- Bili smo zapanjeni rezultatima! Prvo smo mislili da smo negde pogrešili, pa smo sve ponovili. Hteli smo da budemo sigurni, pa smo ovog puta davali miševima krompire zasađene u različitim godinama – isprao je profesor Luis Agelon, glavni autor studije.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Poznato je da je krompir bogat ugljenim hidratima, a samim tim se njegovom konzumacijom u organizam unosi i mnogo kalorija. No, ovo povrće sadrži i polifenole, vrlo blagotvornu supstancu koja se nalazi i u čokoladi ili vinu, za koju je dokazano da pomaže u mršavljenju.

Tajna vitkosti Francuza najverovatnije se krije u tome što je u njihovoj kuhinji krompir (a posebno kuvani) čest gost, iako ga oni uzimaju isključivo u manjim porcijama, kao prilog. Naravno, uz čašu vina. Probajte i vi!

(Telegraf.rs / McGill)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • nm

    21. decembar 2014. | 14:09

    Ja jedem krumpir svaki recimo svaki dan i mrsav sam

    Podelite komentar

  • lhaha

    21. decembar 2014. | 06:13

    Ugljeni hidrati bomba ! Bas za mrsavljenje ...

    Podelite komentar