• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

NE ODMRZAVAJTE HRANU NA SOBNOJ TEMPERATURI! Od trovanja se umire, evo kako sprečiti zarazu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz Svetske zdravstvene organizacije apeluju da pripazimo kako obrađujemo hranu i ukazuju na prisustvo opasnih mikroorganizama u ledu i vodi

  • 3

Danas je Svetski dan zdravlja i povodom toga bi svi trebalo da se zapitamo koliko je naš način ishrane zapravo pogrešan. Mnoge navike koje nam se čine sasvim normalne zapravo su veoma štetne za naše zdravlje.

Globalizacija u proizvodnji i plasmanu hrane otvorila je nove puteve za njenu kontaminaciju bakterijama, virusima, parazitima i hemikalijama.

Sve je teže utvrditi ishodišta bolesti povezanih sa namirnicama iz različitih zemalja, navodi Svetska zdravstvena organizacija i poziva na koordinisanu saradnju radi sigurnog snabdevanja krajnjeg potrošača.

S kontaminiranom hranom i vodom u organizam ulaze štetne bakterije, virusi, paraziti ili štetna hemijska jedinjenja, uzrokujući razne bolesti, obično infektivne ili toksične po svojoj prirodi.

Patogeni mikroorganizmi u hrani mogu uzrokovati više od 200 različitih bolesti, među kojima su teški oblici dijareje ili po život opasne infekcije poput meningitisa.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/renjith krishnan Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/renjith krishnan

Bolesti praćene dijarejom, uzrokovane zagađenom hranom ili vodom, godišnje usmrte oko dva miliona ljudi, uključujući i veliki broj dece. Hemijski zagađivači mogu uzrokovati akutna trovanja, a njihova dugotrajna konzumacija može da dovede do kancerogenih oboljenja.

Zbog konzumiranja zagađene hrane, procenjuje se da je u svetu 2010. godine umrlo 351.000 ljudi, a obolelih je bilo 582.000.000, pri čemu su više od 40 odsto obolelih bila deca mlađa od pet godina. Najviše smrtnih slučajeva izazvalo je trovanje salmonelom, a najviše su bile pogođene afričke zemlje i jugoistočna Azija.

Zbog sprečavanja prenosa mikroorganizama, koji su uzročnici raznih bolesti, a mogu se naći u tlu, vodi, životinjama i ljudima, vrlo je važno održavati čistoću ruku, hrane i pribora kojim se rukuje pri obradi namirnica.

Foto:freeimages.co.uk medical images Foto:freeimages.co.uk medical images

Kuvanu hranu treba odvojiti od sirove, jer sirova hrana, posebno meso, piletina i plodovi mora, može da sadrži mikroorganizme koji se za vreme termičke obrade mogu preneti na drugu hranu.

Hranu treba dobro termički obraditi, posebno mleveno meso, perad i pečenje, a pokazalo se da obrada već pri 70 stepeni Celzijusovih doprinosi njenoj bezbednosti.

S obzirom da se mikroorganizmi mogu razmnožavati vrlo brzo, skuvanu ili pečenu hranu ne treba ostavljati duže od dva sata van frižidera, a preporučuje se i smrznutu hranu ne odmrzavati na sobnoj temperaturi, jer voda i led mogu biti zagađeni opasnim mikroorganizmima i hemikalijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • bratislav

    8. april 2015. | 13:04

    Kako odmrznuti zaleđeno prase ?

    Podelite komentar

  • Александар Џунић

    8. april 2015. | 01:53

    Све замрзнуто право бацам у шерпу/тигањ, јер само ја знам да је замрзнута, месу је све једно. А то да се губе неке вредности ме не интересује превише, јер иовако кркамо превише, па сваки губитак је чист ћар. Важно да није покварено и да је укусно.

    Podelite komentar

  • ap0calypto

    8. april 2015. | 06:09

    Jel to ona organizacija, koja je odgovorna za aferu vakcina? Odnosno za sirenje panike oko h1n1 virusa? Da, sve im verujem

    Podelite komentar