• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo zašto treba da jedete jagode svaki dan!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Volite jagode? Imamo dobre vesti za vas - neviđeno su zdrave. Saznajte šta sve leči ova čudotvorna voćka

  • 0

Osim što su jako ukusne, jagode su i veoma zdrave. Ovo voće poboljšava pamćenje i, čak, sprečava rak! Zato bi trebalo da ih jedete svakodnevno, naravno, kad je sezona. Evo za šta su još dobre.

 

Podmlađuju

 

Jagode su bogat izvor antioksidanasa. Zapravo, u voćnom svetu, one su četvrto voće sa najvišim nivoom antioksidanasa. Antioksidanti štite naše telo od slobodnih radikala koji se povezuju s preuranjenim starenjem i raznim oboljenjima.

 

Vitamin C

 

One su odličan izvor vitamina C koji povećava snagu arterija, sprečava stvaranje modrica i jača rad adrenalnih (nadbubrežnih) žlezda koje zahtevaju najveći nivo vitamina C u odnosu na sve druge žlezde ili organe u našem telu. Osam jagoda sadrži više vitamina C nego jedna pomorandža!

 

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro

 

Regulišu nivo šećera u krvi

 

Studije pokazuju da jagode regulišu nivo šećera u krvi. 130 grama svežih jagoda značajno će smanjiti nivo šećera u krvi. Visok nivo šećera povezuje se s gojaznošću, promenama raspoloženja i dijabetesom.

 

Deluju protivupalno

 

Jagode imaju anti-upalno i sedativno delovanje. Istraživanja pokazuju da one smanjuju nivo upalnog markera C - reaktivnog proteina (CRP).

 

Foto-ilustracija: Foter/Igor ™

Foto-ilustracija: Foter/Igor ™

 

Poboljšavaju pamćenje

 

Jagode sadrže antocijanine koji stimulišu topljenje uskladištenih masti u organizmu. Osim toga, istraživanja pokazuju da antocijanini jačaju kratkoročnu memoriju za 100%, u roku od osam nedelja.

 

Sprečavaju rak

 

One imaju i antikancerogena svojstva. Njihov sadržaj flavonoida dovodi do toga da telo stvara smetnje u fazama razvoja ćelija raka, sprečavajući njihovu mogućnost umnožavanja.

 

Foto-ilustracija: Foter/"alley cat photography'

Foto-ilustracija: Foter/"alley cat photography'

 

Deluju protiv alergija

 

Fenolne kiseline koje se nalaze u jagodama imaju antialergijska svojstva, što znači da one pomažu u smanjenju biohemijskih procesa koji se povezuju sa alergijskim reakcijama. Naravno, kao i sa drugim vrstama hrane, neke osobe su alergične i na jagode pa, ako ste i vi u toj grupi, onda znate da je najpametnije da ih izbegavate.

 

(Telegraf.rs / MiniMagazin)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti