• 7

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako ovo jedete i pijete svaki dan, vi ste narkoman!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ukoliko vam ovih namirnica nikad nije dosta, to je zato što ste postali zavisni od njih, baš kao što uživaoc droge ne može bez opijata, a alkoholičar ne može da zamisli dan bez čašice

  • 7

Svi mi znamo da postoji hrana koja je napravljena tako da bude preukusna, da predstavlja poseban ugođaj za nepca, a u mozgu aktivira centre za nagrađivanje. Naravno, ko bi uspeo da se odupre iskušenju i ne konzumira je često?

Brza hrana koju bi trebalo izbegavati

Ovo je hrana kojoj ne možete da odolite, a izaziva najveću zavisnost:

Parče pice ima čak  300 kalorija

Pica zauzima prvo mesto na listi najzaraznije hrane. Sir koji se topi u ustima daje poseban ukus. Ona sadrži puno aditiva i nije zdrava. Jedno parče pice ima 300 kalorija i do 10 gr masti. Dodavanjem mesnih prerađevina može imati i do 360 kalorija i čak 20gr masti.

FFoto-ilustracija: Profimedia/Corbis FFoto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Čokolada nas čini srećnim, ali i debelim

Čokolada zauzima drugo mesto. Stručnjaci su dokazali da ljudi koji jedu čokoladu imaju osećaj kao da se drogiraju. Najčešće ima 210 kalorija i 13gr masti. Glavna “mana” je što se prilikom jedenja čokolade luči hormon sreće koji nas tera da jedemo više i više.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Porcija čipsa sadrži 320 kalorija

Čips takođe izaziva veliku zavisnost. U eksperimentu vršenom na pacovima, dali su im da biraju između čipsa i redovne hrane, i uglavnom su birali čips koji je uticao na njihov mozak. Oni su puni masti, a porcija od 30 čipseva sadrži 320 kalorija i 20gr masti.

Fiti-ilustracija: LifeHacker.com Fiti-ilustracija: LifeHacker.com

Kolačići gori od kokaina

Istraživanje Oreo kolača pokazalo je da izazivaju zavisnost kao kokain, što se povezuje sa šećerom kao vrstom droge. 4 mala kolačića imaju 192 kalorije i 20 gr masti.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Letnje osveženje koje će nam doći glave

Sladoledi takođe mogu da unište vaš izgled. Redovno konzumiranje ovih poslastica nije dobro za vašu težinu. Jedna porcija sladoleda od vanile ima 230 kalorija i 14 gr masti. Teško im je odoleti tokom letnjih dana ali ima strastveni ljubitelji ili bolje rečeno zavisnici jedu sladoled u svim vremenskim prilikama.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Paket zavisnosti - čizburger i pomfrit obično idu zajedno

Pomfrit je veoma ukusan, osim što je hrskav i slan daje posebno zadovoljstvo prilikom konzumiranja. Istraživanja su dokazala da izaziva određenu vrstu raka kod životinja. Stručnjaci predlažu smanjenje unosa pržene hrane. Ovo zadovoljstvo ima čak 510 kalorija I 24gr masti.

Čizburgeri izgledaju predivno a ukus im je još bolji. Međutim sadrže ogromne količine zasićenih masti i natrijuma. Imaju 270 kalorija, 12gr masti i 630mg soli što je skoro polovina dnevno preporučene količine.

Foto-ilustracija: Christophe Verdier / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0) Foto-ilustracija: Christophe Verdier / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0)

Eh, te torte

Torte bogate čokoladom koje se tope u našim ustima još jedan su od neprijatelja našeg zdravlja. One sadrže mnogo šećera i masti koje nisu dobre za vas. Parče torte sadrži 506 kalorija i do 22gr masti, pa razmislite pre nego što se odlučite za ovu vrstu “droge”.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Pića-ubice

Gazirana pića su takođe povezana sa gojaznošću, visokim krvnim pritiskom ali i rakom. Uprkos tome, mi volimo da konzumiramo sokove. Umesto ovog osveženja najbolje je da popijete gaziranu vodu koja će vas isto tako osvežiti a neće biti štetna.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/iosphere Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/iosphere

Nutricionisti kažu da je najvažnije biti informisan, i pronaći adekvatne zamene hrani koja izaziva zavisnost.

- Zavisnost od hrane je mnogo veća od zavisnosti od alkohola ili narkotika. Najpre treba želeti, a put odvikavanja je težak ali isplativ. Instant rešenje ne postoji, lajt varijante određene hrane su mnogo štetnije nego što mislimo. Treba imati pravilan pristup i dati ćelijama energiju u vidu zdrave hrane. Neke bakterije traže šećere i mi ih jedemo neznajući da ne hranimo sebe nego njih. Edukacija ali i čvrsta volja su najbitniji - rekao je za “24sata” Goran Šunjka nutricionista.

(Telegraf.rs / izvor: 24sata/Ana Đokić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • UlicaSaDusom

    30. maj 2015. | 14:10

    Neka drzava da ljudima mesecno 1000dinara ili neki paket pa da jedemo!. Radimo bre kao crnci i placamo racune a nista ne dobijamo!. Jeo bih ja sve ali nemam para!

    Podelite komentar

  • Neko Niko

    30. maj 2015. | 14:31

    Po vama najbolje samo crni luk jesti..I to bez soli

    Podelite komentar

  • Sanja

    30. maj 2015. | 15:18

    Ja jedem sve od ovoga i vitka sam. Stvar je u tome što samo treba biti umeren. :)

    Podelite komentar