Ovo nikako ne smete da jedete NA PAKLENIM VRUĆINAMA, jer možete da UMRETE!

Kad su ovako pakleno visoke temperature neku hranu je bolje zaobilaziti, jer se vrlo lako kvari

Sladoled, meso, jaja, mleko, otrovno
Foto: freeimages.com gokce-/flo_loca25/alex27/obr_sandro

Ako ste ikako u mogućnosti, pokušajte ovih nekoliko dana, barem dok se vrućine malo ne smire, da ne jedete mlečne proizvode i jaja, a ne bi bilo loše ni da izbegavate meso. Nažalost, ovo se odnosi i na svima omiljeni sladoled!

TOPLOTNI UDAR PRŽI SRBIJU! Stigao je TROPSKI TALAS. Ljudi će padati u NESVEST od vrućina. Evo do kada će trajati PAKAO!

Ne, ne pričamo vam to zbog toga što je ova hrana loša za vaš organizam ili da teško pada stomaku, već naprosto što od nje možete da se otrujete, tako što ćete zaraditi bakterijsku infekciju ili stomačni virus, koji bi vas i vaše najbliže prikovali za WC-šolju danima.

A u težim slučajevima, moguće je završiti i u bolnici, pa i zbog ovakve nepažnje izgubiti život.

LETNJI STOMAČNI PROBLEMI: Evo šta sme da se jede, a šta ne!

PrintSkrin: YouTube/CoopSverige, Foto: flickr/josu.orbe, Wikipedia/Arpingstone//Ricardo Liberato

PrintSkrin: YouTube/CoopSverige, Foto: flickr/josu.orbe, Wikipedia/Arpingstone//Ricardo Liberato

Od letnjih crevnih napasti kojima posebno pogoduje ovo paklno vreme, najčešći su salmonela, šigela, stafilokok, rotavirus i drugi enterovirusi, ali i ešerihija koli i mnogi drugi mikroorganizmi.

SALMONELA: Sve o zloglasnoj bakteriji koja može čak i da ubije!

Verovali ili ne, kad je temperatura u hladu 40 stepeni Celzijusa, to je pravi raj za bacile, pa je dovoljno i samo pola sata – sat da se namirnice pokvare. Primera radi, to je vreme koje vam je potrebno da stignete peške od pijace do kuće ili da u vrućem gepeku kolima prevezete potrepštine iz nekog hipermarketa.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ohmega1982/-Marcus-, Flickr/.::RMT::. ,SXC.hu/LotusHead

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ohmega1982/-Marcus-, Flickr/.::RMT::. ,SXC.hu/LotusHead

Pritom, niko ne može da vam garantuje da nije napravljen nikakav propust dok su vaše namirnice putovale od poljoprivrednog dobra, preko fabrike u kojoj se vrši obrada namirnica i pakovanje, pa sve do rafova u radnjama. Čak i uz maksimalno poštovanje svih higijenskih propisa, moguće je da se deo sve te hrane zarazi bacilima na putu od hladnjače do vas.

Ovo su zemlje u kojima je NAJOPASNIJE jesti. Među njima su i dve u kojima LETUJETE!

Ako ipak primetite da mleko, majonez, pavlaka, jogurt, jaja, sladoled ili meso po sebi imaju nekakve mrlje ili se oseća čudan miris – bolje bacite u đubre, nego da zaradite dijareju. Zato, pametnije je da tokom vrelih dana izbegavate konzumaciju svežeg nepasterizovanog mleka, sira, mlečnih proizvoda, svežih jaja i mesa koje nije termički obrađeno. Takođe, trebalo bi izbegavati restorane brze hrane.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Ovo su LEKOVI koje MORATE da ponesete na LETOVANJE!

Birajte samo one proizvode koji i inače mogu dugo da traju. Ne samo ove, već i sve druge namirnice i gotova jela, važno je tokom leta čuvati do same upotrebe u frižideru ili zamrzivaču, a obavezno čitajte rokove na ambalaži. Uostalom, znate kako se kaže: bolje je sprečiti, nego lečiti!

(Telegraf.rs)

Tagovi: Bakterije, Enterovirusi, Jaja, meso, mlečni proizvodi, Mleko, Otrov, rotavirus, Salmonela, Sladoled, stomačni problemi, Stomačni virus, Trovanje, Trovanje hranom

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (4)
Poređaj komentare:
  • M
    Majstor

    Slanina je zakon još kad se otopi na vrućini

  • G
    gorgeous

    nemojte da jedete ovo i ovo i ovo jer možete da umrete. u redu onda ću da umrem od gladi

  • Z
    Zeljo

    Daj bolan, ko je lud da izbaci meso :)

Tri brza sendviča za savršen obrok za sve koji žure na posao

Prste da poližeš! Slatke galete prelivene sosom od jabuke i banane

Evo zašto je opasno polizati kašiku smese za kolače

Najlepše kiflice sa šunkom koje ste do sada probali

Preukusan kolač od kokosa sa glazurom od čokolade

Evo kako da napravite lisnato testo u samo nekoliko koraka

Najjednostavniji recept za grčki pita hleb koji se jede uz suvlaki

Crna limunada - zdrav napitak koji briše bore, ali i mamurluk

Sve što vam je potrebno su tri sastojka da biste napravili smrznuti jogurt u kućnoj režiji

Jagode sa kremom od limuna

Idealan recept za ukusan vikend doručak (VIDEO)

Samo dva sastojka su dovoljna da običnu bananu pretvorite u najukusniju letnju poslasticu

Najpoznatiji grčki kuvar otkriva originalan recept za pripremu tzatziki salate

Punjene paprike sa sirom za lagani ručak (VIDEO)

Brzi recepti za najukusniji domaći sladoled

Šumadijska gibanica: Savršena pita za svaki obrok

Kremast kolač za sve prilike: Jogurt kocke sa malinama i keksom (VIDEO)

Ovo je neoprostiva greška: Italijanski kuvari otkrivaju u čemu najviše grešimo kod pripreme bolonjez sosa

Krem čorba od tikvica idealna je za ove tople dane

Lagan recept za kinesku salatu od piletine sa nudlama

Srpska pileća čorba oduševiće vaše ukućane

Recept za univerzalno testo koje može stajati nekoliko dana u frižideru i idealno je za sve vrste peciva

Torta od crne i bele čokolade za sve sladokusce

Neobična slana štrudla sa oslićem

Neobičan slatki hleb sa grožđem i pomorandžom

Ovo je omiljeni recept vojvotkinje Megan Markl

Pikantna tunjevina sa povrćem idealna je za one koji paze na liniju

Čokoladni čizkejk: Lagani desert kojim ćete zasladiti dan

Čorba od praziluka idealna je za sve koji žele da smršaju

Recept za početnike: Napravite ukusan sataraš ili bećarac (VIDEO)

Jedan od najukusnijih domaćih sladoleda za koji su vam potrebna samo dva sastojka

Kolač sa jagodama i rendanom čokoladom (VIDEO)

Čorba od krastavca bogatog ukusa koja se brzo pravi

Štrudla s makom po starom bakinom receptu

Otkrivena matematička formula za pravljenje savršene pice, a u ovome sve domaćice greše

Pečeno pile na korzikanski način koje ćete zavoleti na prvi zalogaj

Nestalo vam je jaja, a mrzi vas da idete u prodavnicu? Brzopotezni recept za palačinke bez jaja

Nikad ukusniji kolač od keksa koji ne morate čak ni da pečete!

Krompir sa spanaćem iz rerne gotov za 20 minuta!

Omiljeni kolač Jelene Đoković: Čokoladna poslastica bez brašna i jaja

Najbolji recept za mafine u kojem vi birate ukus koji najviše volite

3 tajne savršeno kuvanog pirinča koje će svako vaše jelo učiniti izvrsnim

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima