• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ove četiri namirnice NIKAKO ne smete da stavite u zamrzivač!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkako je izmišljen, zamrzivač nam je umnogome poboljšao život. U njega trpamo sve i svašta, od povrća i mesa, pa sve do gotovih jela, koji će nam se naći kad zatreba. Ipak, pojedinoj hrani nikako ne prija ovakav način skladištenja

  • 0

Zamrzavanje jeste vrlo koristan i praktičan način čuvanja hrane koji čuva njene nutritivne vrednosti. Međutim, postoje namirnice koje nikako ne bi smele da se nađu u vašem zamrzivaču, što zbog promene ukusa i strukture, što zbog vaše sigurnosti.

ISTINA O SMRZNUTOM VOĆU I POVRĆU: Evo da li je zdravo ili nezdravo jesti zaleđenu hranu!

Hrana koja sadrži velike količine vode

Krastavce, klice, rotkvice, lubenicu, narandže nikako ne bi trebalo zamrzavati. U pitanju su namirnice prepune tečnosti koja se tokom procesa kristališe i nakon odmrzavanja potpuno menja strukturu i postaje gnjecava i poput pirea. S druge strane, sveža zelena salata će uvenuti i postati smeđa.

Mlečni proizvodi

Iako zamrzavanje jogurta, svežih, kremastih i polutvrdih sireva neće naštetiti vašem zdravlju, ove namirnice ne bi trebalo da se nađu u vašem zamrzivaču. Vrlo niske temperature utiču na izgled i strukturu mlečnih proizvoda. Nakon otapanja će oni, slično kao i kod sočnog voća i povrća, postati vodeni i niti približno ukusni kao kada su sveži.

Foto-ilustracija: Foter/PetitPlat - Stephanie Kilgast Foto-ilustracija: Foter/PetitPlat - Stephanie Kilgast

Sveža i kuvana jaja

Jaja su namirnica koja se slaže s raznim jelima i najbolje je koristiti ih sveža. Zamrzavanje jaja može vam stvoriti poprilične probleme, ali i potpuno promeniti strukturu namirnice. Sveža jaja u ljusci će se rasprsnuti, a zaleđena kuvana jaja će postati gumena. Želite li ipak da ih zamrznete, odvojte ih od ljuske i sačuvajte ih u zamrzivač u posudice ili kese, piše Zadovoljna.

Foto: sxc.hu Foto: sxc.hu

Pržena i pečena hrana

Već pripremljena hrana, pečena ili pržena u dubokom ulju ili na roštilju - poput krompirića, pohovanog mesa ili povrća - nakon zamrzavanja više nikada neće biti ista. Njena hrskava struktura i ukus potpuno će nestati, pa će postati gnjecava i vlažna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti