• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

CVEKLA: Čudotvorna hrana za maratonce

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako tvrde naučnici, atletičari koji pred trku pojedu porciju cvekle pečene u rerni imaju mogućnost da se na kraju trke plasiraju daleko ispred od svojih rivala

  • 0

Koren ovog crvenkastog povrća u sebi sadrži dosta nitrata, jedinjenja za koje je još ranije dokazano da imaju blagotvoran učinak na postizanje dobrih sportskih rezultata.

Istraživači sa Univerziteta u Sent Luisu regrutovali su po 11 zdravih volontera oba pola i dali im zadatak da na pokretnoj traci istrče pet kilometara. Pred prvu rundu trčanja, ispitanici su dobili da pojedu porciju pečene cvekle, a pred drugi krug posluženi su ekvivalentnom količinom brusnice, koja je cvekli slična po svom kalorijskom sastavu, ali u sebi nema toliko nitrata.

Nakon konzumacije brusnice, trkači su postigli prosečnu brzinu od 11.9 km/h, dok su nakon cvekle trčali brzinom od čitavih 12.3 km/h. Takođe, ispostavilo se da kada jedu cveklu, atletičari mogu mnogo duže da održavaju jak tempo, što je sportistima posebno važno u poslednjem krugu pred sam finiš trke.

Zato stručnjaci preporučuju svim profesionalnim atletama, ali i džogerima amaterima, da pred svaku rundu trčanja popiju sok od cvekle ili pojedu određenu količinu ovog povrća, bilo pečenog, bilo kao salatu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti