• 10

Vreme čitanja: oko 2 min.

JEZIVA ISTINA O PARMEZANU: Kad čujete šta je u pitanju, smučiće vam se život!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je ribani parmezan koji kupujemo u kesicama zaista parmezan? Ako je verovati inspektorima - proizvođači nam zaista podvaljuju sve i svašta

  • 10

Mnogi proizvođači hrane podvaljuju sastojke pri pravljenju svojih proizvoda i tako dovode u pitanje koliko je zaista zdravo ono što jedemo. Inspekcije u svim državama imaju problem sa prehrambenim proizvođačima i njihovim prevarama.  A u SAD-u je trenutno aktuelna afera "parmezan".

Salama za 150 dinara! Da li ste se pitali šta je unutra? (FOTO)

Stručnjaci američke Agencije za hranu i lekove (FDA) su pre tri godine iznenada posetili fabriku sira "Castle Cheese Inc." u seoskom delu Pensilvanije i otkrili da se pod stopostotnim parmezanom prodaje svašta. Kese su uglavnom ispunjene jeftinim sirevima ili piljevinom koja se koristi u prehrambenoj industriji. Ovakav proizvod se distribuira po supermarketima u celoj zemlji, piše Jutarnji list.

Neki proizvođači parmezana varaju kupce tako što pune kese s previše celuloze, koja se obično dodaje protiv stvrdnjavanja ili koriste jeftini čedar. Zbog ove prevare, pred sud je izveden direktor "Castle Cheesea", Mišel Mirter, koja bi ovog meseca trebala da prizna krivicu i čeka je zatvorska kazna do godinu dana i oko 100.000 dolara kazne.

Foto-ilustracija: Foter/ ImipolexG Foto-ilustracija: Foter/ ImipolexG

Američka novinska agencija "Blumberg njuz" je dala nezavisnim stručnjacima da testiraju u laboratorijama pakovanja seckanih sireva. Celuloza je, na primer, siguran aditiv, ali prihvatljiv nivo je oko 2-4 odsto, kaže Din Somer, prehrambeni stručnjak iz Medisona u Viskonsinu.

Gotovo svi sirevi koje su testirali imali su oko osam odsto celuloze, dok je jedan proizvođač imao oko jedan odsto, iako celuloza nije ni navedena na ambalaži kao dodatak.

Foto-ilustracija: Foter/michelle TNS Foto-ilustracija: Foter/michelle TNS

Poznato je da se celuloza dobija od drveta.

Prema izveštaju Agencije za hranu i lekove nekoliko brendova nije koristilo baš nikakav parmezan u proizvodnji, već su punili kese kombinacijom jeftinih sireva, mocarele, čedar sira i celuloze.

Drugo istraživanje koje je sproveo proizvođač sira iz Misurija, pokazalo je da od 28 brendova tek jedna trećina zaista prodaje ono što im piše na ambalaži.

Foto-ilustracija: Foter/cookbookman17 Foto-ilustracija: Foter/cookbookman17

FDA je još u pedesetim godinama prošlog veka regulisala standarde po kojima se neki sir službeno može zvati parmezanom i pod tim nazivom mora da se prodaje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Miki

    23. februar 2016. | 08:36

    Nista novo. Recite sta da jedemo? Isto je sa Mc Donaldom i Coca Colom pa ne dajete upozorenje?

    Podelite komentar

  • Milan

    23. februar 2016. | 08:42

    Ma bitno da niko ne struze ono sa pete u parmezan.

    Podelite komentar

  • Sanja

    23. februar 2016. | 17:52

    Na kesici pise Parmezan i treba da razmišljamo šta je u njoj? Ima li neko da brine o tome? Ili mi možda i ne znamo šta je i kako miriše Parmezan?

    Podelite komentar