• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ova hrana NE SME da bude duže od mesec dana u zamrzivaču, jer možete da se otrujete!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svaka namirnica ima svoj rok trajanja, pa čak i kad stoji u zamrzivaču. Da biste izbegli opasnosti prilikom ishrane, treba da "poznajete" hranu koju jedete i da, pored načina pripreme, znate i koji je pravi način da je čuvate

  • 2

Čuvanje sveže ili pripremljene hrane je veoma važno, jer nepravilnom upotrebom namirnica možete da ugrozite svoje zdravlje. Smeštanje hrane u frižider, ili zamrzivač, je povoljno za održavanje njene dugotrajnosti, ali i to ne treba da traje u nedogled.

BANANE SE DRŽE ODVOJENO: Evo koje voće i povrće NE SME da bude u istoj korpi!

Krompiru nije mesto u frizideru! Saznajte zašto

Svaka namirnica ima svoj rok trajanja, pa čak i kad stoji u zamrzivaču.Ipak, mnogi ljudi ne vode računa o tome, pa ubace nešto u zamrzivač i gotovo da zaborave na to. Kasnije, normalno, ne mogu da se sete koliko dugo je to već zamrznuto.

Da biste izbegli ovu gršku, za početak, na sve što spremate za "čuvanje" stavite nalepnicu s nazivom namirnice i datumom zamrzavanja, a potom pazite da je iskoristite dok je još uvek sigurna za jelo, piše Visualistan, a prenosi 24 sata.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ovde se nalazi spisak namirnica i koliko dugo mogu da budu zamrznute:

Hleb, pecivo i kolači

- pečen hleb i pecivo - 2 do 3 meseca

- Nepečen hleb i pecivo - mesec dana

- keksići od testa - 6 do 8 meseci

- pečeni kolači već zamrznuti - 2 do 3 meseca

- pečeni sveži kolači - mesec dana

Foto-ilustracija: Foter/karenandbrademerson Foto-ilustracija: Foter/karenandbrademerson

- pečene voćne pite - 6 do 8 meseci

- nepečene voćne pite - 2 do 4 meseca

- čizkejk - 2 do 3 meseca

- palačinke - 3 meseca

- vafl - mesec dana

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Meso

- jagnjetina i teletina - 9 meseci

- svinjetina sa kostima - 4 do 6 meseci

- svinjetina bez kosti - 4 do 12 meseci

- govedina sa kostima - 4 do 6 meseci

- govedina bez kosti - do 12 meseci

- celo pile ili ćurka - 12 meseci

- komadi piletine ili ćuretine - 9 meseci

- mlevena ćuretina ili svinjetina - 3 do 4 meseca

- iznutrice - 3 do 4 meseca

PrintSkrin: YouTube/COOK WITHMEAT PrintSkrin: YouTube/COOK WITHMEAT

- meso divljači - 3 do 4 meseca

- barena šunka - 2 meseca

- šunka koja je bila u konzervi - 1-2 meseca

- slanina - mesec dana

- kobasice - 1-2 meseca

- kuvano ili pečeno meso - 2 do 3 meseca

- viršle - 1-2 meseca

- pržena piletina - 4 meseca

- jela sa mesom živine - 4 do 6 mesec

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Morski plodovi i riba

- bela riba - 6 meseci

- plava riba - 2 do 3 meseca

- dimljena riba - 2 meseca

- kuvana riba - 4 do 6 meseci

- ostrige - 2 do 3 meseca

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- jastog - 12 meseci

- sveži škampa - 3 do 6 meseci

- lignje i školjke - 3 do 6 meseci

- morski plodovi iz konzerve - 2 meseca

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Mlečni proizvodi i jaja

- maslac - 6 do 9 meseci

- margarin - 12 meseci

- mleko - 3 do 6 meseci

- sveži sir - mesec dana

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

- tvrdi sir - 6 meseci

- mekani sir - 6 meseci

- sladoled - 2 meseca

- jogurt - 1-2 meseca

- živa jaja - mesec dana

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro

Voće, povrće i orašasti plodovi

- citrusi- 3 meseca

- ostalo voće - 9 do 12 meseci

- orašasti plodovi - 3 meseca

- povrće - 8 do 12 meseci

Foto-ilustracija: FreeDogotalPhotos/stockimages Foto-ilustracija: FreeDogotalPhotos/stockimages

Ostalo

- supa od mesa - 2 do 3 meseca

- gulaš od mesa - 3 do 4 meseca

- supe i čorbe bez mesa - 2 do 3 meseca

- sveže napravljen sok - 6 meseci

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- musaka - 3 meseca

- kuvani pirinač - 3 meseca

- kuvana testenina - 3 meseca

- pica - 1-2 meseca

- začinsko i ostalo bilje - 12 meseci

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Stručnjaci kažu da nipošto ne bi trebalo da zamrzavate: vakumiranu hranu, kuvana jaja, kafu, kremasti sir, puding, kiselu pavlaku, salate od piletine, tunjevine, šunke, testenine ili jaja, sosove za salate u bočicama, neotvorene konzerve, nekuvanu testeninu i pirinač, pahuljice, jabuke, dinje, artičoke, patlidžan, zelenu salatu, krompir, rotkvice, žitarice, gazirane napitke i pivo . Takođe, napominju da je idealna temperatura zamrzavanja hrane minus 18 stepeni Celzijusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Драган

    4. maj 2016. | 15:09

    Po ovome ja sam odavno otrovan. E sad jesam li ja živ?

    Podelite komentar

  • Jj

    28. maj 2016. | 23:04

    Kod mene za 10 dana se potrosi sve kakvih mesec pa do godinu dana

    Podelite komentar