• 7

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo jedna od ŠLJIVA s fotografije je ZDRAVA da se jede! Ostale slobodno bacite u đubre

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svake godine, negde baš u ovo vreme, domovi se zamirišu aromom pekmeza od šljiva, a dvorišta mirisom rakije. No, ovo sigurno niste znali o srpskom tradicionalnom voću, a važno je

  • 7

Iako nam leto polako odmiče, dobra vest je što je u jeku sezona šljiva, voćke vrlo zdrave, koja se od davnina koristi, kako u kulinarstvu, tako i proizvodnji rakije.

Šljive su najbolji čistači organizma! Zato, ne propustite sezonu

S obzirom na to da smo mi, sa ovih prostora, navikli da na šljivu gledamo kao na neko dosadno, obično voće, red je da se ta nepravda ispravi. Verovali ili ne, šljive su zapravo super-voće!

Šljive su bogate vitaminom C, a u značajnim količinama sadrže i vitamine B grupe te vitamine E i K. Često se spominje i obilje vitamina A zato što su šljive bogate beta-karotenom koji se u organizmu po potrebi pretvara u vitamin A, prenosi Fokus.

Ako tražite prirodni izvor raznovrsnih minerala, odgovor je - šljiva! U njoj ima puno kalijuma i fosfora, a sadrži i gvožđe, magnezijum, kalcijum, bakar...

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Poznato je da šljive podstiču probavu i pomažu protiv zatvora (konstipacije) zato što su bogate vlaknima, koja takođe uravnotežuju nivo holesterola u krvi.

Šljive su prava riznica antioksidansa koji štite telesne ćelije od oštećenja (a time i od kancerogenih promena) te deluju protivupalno. Neka istraživanja pokazala su da samo jedna šljiva sadrži jednaku količinu antioksidansa kao puna šaka borovnica.

Foto: Wikimedia/Agricultural Research Service Foto: Wikimedia/Agricultural Research Service

Među antioksidansima koji se nalaze u šljivama su biljni pigment antocijanin (daje šljivama crvenu i plavo-ljubičastu boju) te kvercetin i katehin koji pripadaju grupi flavonoida. Katehin je moćan antioksidans kojega u obilju ima i u zelenom čaju.

Osim već pomenutog povoljnog delovanja na varenje i nivo masnoća u krvi, zbog kombinacije svih navedenih materija šljive jačaju imunitet i kardiovaskularni sistem, doprinose zdravlju kostiju, pročišćuju jetru, poboljšavaju vid, raspoloženje i pamćenje.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Iako šljive sadrže obilje raznovrsnih voćnih šećera, imaju nizak glikemijski indeks i samo 46 kalorija na 100 grama. Odlične su kao lagan, a zasitan međuobrok.

"Magličavost" površine šljive nije znak da je plod pokvaren nego, naprotiv, da je svež. Birajte šljive s peteljkama, čvrste i neoštećene, lagano mekane na pritisak (ali ne jako mekane!).

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Na sobnoj temperaturi držite onoliko zrelih šljiva koliko ih možete pojesti u danu, a ostale sklonite u frižider. Stavite ih u papirnu ili plastičnu kesu, tako mogu u frižideru izdržati nekoliko dana. Šljive koje ste čuvali u frižideru biće sočne i slatke ako ih ostavite na sobnoj temperaturi pre konzumacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Ibrahimović #10

    13. avgust 2016. | 12:40

    Slobodno stavite sliku trnjina

    Podelite komentar

  • Maja

    13. avgust 2016. | 23:41

    Papucar na selu je onaj ko potrosi vise sljiva za dzem nego za rakiju

    Podelite komentar

  • Duki st.

    13. avgust 2016. | 23:00

    U šumadiji, šljiva. Carica atara. Godina plodna. Salome se od roda. A svinje kroz šljivik prebiraju. Skrckaju šljivu. Pojedu jezgro . A plod isplunu. U EU ne peku rakiju. Nije ni važno. Niko ne otkupljuje. Sve se zakorovilo. Podivljalo. Bar će ostati čistija planeta. O Srbijo medju šljivama. Nestaćeš u gradovima.

    Podelite komentar