• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ledeni kokteli koji će rashladiti vrele letnje dane (RECEPTI)

Vreme čitanja: oko 4 min.

Granita i frosé su voćni napici koji su hit su ovog leta, evo kako da ih napravite

  • 0

Kada dođe leto, i krenu paklene vrućine, jedino na šta mislite je kako da se rashladite i osvežite. Ako ste ljubitelj vina i voća, ove preukusne italijanske specijalitete obavezno morate da probate. A evo i kako se prave.

Ovaj sladoled se pravi za 5 minuta, a toliko je ukusan da ćete ga pojesti za 2! (RECEPT)

Aromatično ružičasto vino tamnije boje idealno je za pripremu frosé-a, zamrzutog rosé-a, koji postaje sve veći hit na menijima koktel barova širom sveta, piše 24 sata.

Na bocu vina idu pola šoljice šećera, sveže ceđen limunov sok i nekoliko jagoda. Vino stavite u posudu pa ostavite šest sati.

Za to vreme prokuvajte pola šolje vode sa šećerom pa dodajte naseckane jagode i ostavite pola sata da se arome povežu,

Izgnječite jagode pa propasirajte i ohladite, a onda izmiksajte sa vinom, limunovim sokom, sirupom od jagoda i drobljenim ledom.

Foto: Tilemahos Efthimiadis via Foter.com / CC BY-SA Foto: Tilemahos Efthimiadis via Foter.com / CC BY-SA

- Za ledene napitke koristite sezonsko voće. Osim što pružaju neodoljivu boju, kajsije, breskve, borovnice i ribizle daju prirodnu slatkoću, te ćete smanjiti potrebu za dodavanjem šećera - savetuje britanski "goli kuvar" Džejmi Oliver, kojem je granita jedno od omiljenih osvežavajućih poslastica.

Sitni kristalići leda sa ukusom voća, badema, kafe ili čokolade najčešće se poslužuju u čašama sa slamkom. Napravite je tako da sok pomešate sa retkim šećernim sirupom, naspite u posudu te stavite u zamrzivač na 3-4 sata.

Svakih 20 ili 30 minuta plastičnom lopaticom ili kašikom stružite po površini zaleđene smese da biste dobili sitne kristale leda. Poslužite u čašama, posute kokosovim brašnom. Dok se led za granitu struže, za "slushie" se gnječi ili meša.

Popularno britansko i američko piće kod kuće je najlakše napraviti pomoću posebnih gumenih čaša, koje olakšavaju pasiranje zaleđenog pića, no dovoljno je i svakih pola sata tokom zamrzavanja promešati čašu sa sokom da bi se stvorili komadići leda.

Foto: jules:stonesoup via Foter.com / CC BY Foto: jules:stonesoup via Foter.com / CC BY

Za one koji leto ne mogu zamisliti bez sladoleda, kombinujte ga sa laganim pićima poput limunade.

Dobro rashlađenoj, ali i umereno zaslađenoj limunadi, koju oko sat vremena ostavite u zamrzivaču, dodajte sladoleda od vanile i izmiskajte pa sipajte u visoke čaše.

"Slushie" od šargarepe, limuna i ananasa

Sastojci: 220 g šećera, 6 dl vode, rendana limunova korica, sok 2 limuna ili limete, 2 šargarepe, manja konzerva ananasa.

Foto: Fraser Mummery via Foter.com / CC BY Foto: Fraser Mummery via Foter.com / CC BY

Priprema: Šećer i vodu zagrevajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi pa kuvajte na oko 10 minuta povremeno mešajući.Umešajte narendanu limunovu koricu i sok 1 limete. Sklonite s vatre i ohladite. Ananas i rendanu šargarepu.

Granita od kafe

Sastojci: 2 dl kuvane kafe, 2 kašike šećera, kašika likera s ukusom kafe, korica narandže ili limun.

Priprema: U skuvanu kafu dodajte liker. Sipajte smesu u posudu i stavite je u zamrzivač. Nakon pola sata izvadite i viljuškom postruže kristale leda pa vratite u zamrzivač. Struganje ponavljajte svakih 20-30 minuta u iduća 3-4 sata. Nakon toga, smesu dobro izmešajte viljuškom i stavite je u zamrzivač još pola sata. Poslužite sa šlagom i koricom citrusa.

Foto: : Andym5855 via Foter.com / CC BY-SA Foto: : Andym5855 via Foter.com / CC BY-SA

Ružičasta granita

Sastojci: šoljica malina, 220 g višanja iz kompota, 1/4 šoljice šećera, 2 kašičice nane

Priprema: Izmiksajte maline, višnje, šećer i metvicu te stavite u zamrzivač na sat vremena. Čim se počne lediti, promešajte smesu i tako nekoliko puta svakih 30 minuta. Kad voćni kristali budu dovoljno čvrsti, premestite granitu u čaše i poslužite.

Foto:  timsackton via Foter.com / CC BY-SA Foto: timsackton via Foter.com / CC BY-SA

Ledena lubenica

Sastojci: 2 kg lubenice, po 3/4 šoljice šećera i vode, 4 kašike limetina soka, menta ili bosiljak

Priprema: Lubenicu izmiksajte. Zagrejte u posudi vodu, rastopite u njoj šećer i pustite da vri oko dva minuta. Ostavite sirup na sobnoj temperaturi da se ohladi pa mu dodajte sok od lubenice i limete te dobro promešajte.

Stavite smesu u plitku posudu pa u zamrzivač. Tokom sledeća tri-četiri sata svakih 30 minuta viljuškom dobro promešajte smesu.

Ukrasite je kriškama limete ili listićima nane ili bosiljka i poslužite.

Foto: Didriks via Foter.com / CC BY Foto: Didriks via Foter.com / CC BY

Ledene maline

Sastojci: 2,5 dl tonika, 1/2 šoljice jagoda, 1/2 šoljice malina, led, limun, ekstrakt vanile

Priprema: Maline propasirajte kako biste uklonili koštice. Pomešajte sve sastojke i izmiksajte sve u mikseru koji drobi led. Ako nemate mikser, led zamotajte u krpu ili plastičnu foliju te usitnite tučkom za meso.

Granita od dinje i limete

Sastojci: 225 g šećera, 6 dl vode, rendana korica i sok 2 limete, dinja, sladoled od vanile

Priprema: Stavite u lonac šećer i vodu te mešajte dok se šećer ne rastopi. Kad provri, kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Umešajte narendanu koricu i pola soka limete. Sklonite s vatre i ohladite. Stavite oguljenu i na kocke isečenu dinju u blender i izmiksajte u glatku smesu. Dodajte hladni sirup i ostatak soka od limete. Ulijte u posudu otpornu na zamrzavanje i stavite u zamrzivač dok se ne stvore kristalići uz ivicu. Izmešajte ih viljuškom i poslužite u čašama sa sladoledom.

Foto:  davidnofish via Foter.com / CC BY Foto: davidnofish via Foter.com / CC BY

Ledene kupine sa ruzmarinom i borovnicama

Sastojci: 500 g smrznutih kupina, 4 limuna, 2 grančice ružmarina, 10 bobica borovnica, 5 kašika meda, litar mineralne gazirane vode

Priprema: Kupine zamrznite, a limun isecite na kriškice. Pripremite čaše i u svaku raspodelite kupine, limun i ruzmarin pa dodajte bobice borovnica i pola kašičice meda. Ostavite u frižideru ako ne želite odmah poslužiti. Pre posluživanja, drobilicom za led, tučkom ili valjkom, lagano zgnječite bobice voća. Popunite svaku čašu ledom, dodajte gaziranu vodu, dobro promešajte i poslužite. Prema želji možete dodati u svaku čašu  50 ml džina.

Pogledajte trikove za čišćenje voća.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti