• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako ovo PIŠE na hrani, NIKAKO nemojte da je jedete! U pitanju je OTROV

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada ste poslednji put pogledali sastav nekog proizvoda? Od sada ćete to redovno raditi

  • 6

Većina ljudi nije upoznata sa mnogim nepovoljnim sastojcima u prehrambenim proizvodima, a mnogi čak ni ne pogledaju sastav kada kupuju nešto za ishranu. Ovo neznanje vas može koštati zdravlja.

JEZIVA ISTINA O PARMEZANU: Kad čujete šta je u pitanju, smučiće vam se život!

Ovih pet namirnica u sebi skrivaju GLUTEN, a to ne piše na deklaraciji!

Svakodnevno kupujete proizvode koji su vam predstavljeni kao sveži, prirodni, pa čak i domaći. Ali, samo jedan pogled na deklaraciju na kojoj se nalazi lista sastojaka korišćenih u proizvodnji, dovoljan je da shvatite da je reč o marketinškim trikovim, piše portal Zadovoljna.

Na deklaracijama tako možete i da pronađete nepoznate skraćenice i neobične nazive za koje ne znate šta znače.

Nutricioinista Ivana Bečić izdvojila je neke od naziva koje bi, iako su odobreni za upotrebu u prehrambenoj industriji, trebalo da izbegavate.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

MSG

Mononatrijumov glutamat (MSG) ili E621 je pojačivač ukusa, koji je najzastupljeniji u industrijskim proizvodima, poput instant supa i mesnih prerađevina. Iako, tokom decenija upotrebe u prehrambenoj industriji, nije dokazano da ima štetno dejstvo na zdravlje, postoje naznake da konzumacija hrane koja ga sadrži može da prouzrokuje simptome kao što su glavobolja i mučnina.

E951

Veštački zaslađivači su zbog toga što nemaju energetsku vrednost, a daju intenzivan osećaj slatkoće, danas sveprisutni na tržištu u brojnim prehrambenim proizvodima. Njihova primena može pozitivno da se odrazi kod osoba koje su na redukcijskim dijetama i kod osoba koje boluju od dijabetesa.

Ipak, neki veštački zaslađivači, poput aspartama (E951), su zbog potencijalno štetnog dejstva na zdravlje predmet brojnih istraživanja, ali za mnoge ne postoje naučni dokazi o štetnosti, pa je njihova upotreba u prehrambenoj industriji vrlo raširena.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Transmasne kiseline

Ove kiseline nastaju delimičnom hidrogenizacijom biljnih ulja. Deklaracija na proizvodu na kojoj se delimično hidrogenizovana ulja nalaze na jednom od prva tri mesta na listi sastojaka, uglavnom sadrže i veće količine transmasnih kiselina. One imaju nepovoljan uticaj na zdravlje, jer povećavaju nivo lošeg holesterola (LDL),  što doprinosi riziku od srčanih obolenja.

Nitriti i nitrati

Nitriti i nitrati su konzervansi koji se koriste najviše za proizvodnju suhomesnatih proizvoda, sireva i usoljene ribe. U organizmu mogu da ometaju protok kiseonika u krvi, zato se preporučuje izbegavanje proizvoda koji ih sadrže. Naročito osetljiva grupa su deca.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

E102 i E123

Upotreba veštačkih boja poput tartrazina (E102) i amaranta (E123) je u pojedinim zemljama zabranjena, zbog sumnje da mogu da prouzrokuju različite zdravstvene tegobe. Prilikom izbora proizvoda, prednost uvek treba dati prirodnim bojama kao što su ekstrakt paprike (E160c) i kurkume (E100).

Pogledajte recept za zaista zdrav obrok.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Ezra

    8. septembar 2016. | 16:13

    Pa ovog ima svuda .i umesto da kaznjavaju proizvodjaca i to ne sprece kod njih oni j..u potrosaca .

    Podelite komentar

  • Sasa

    8. septembar 2016. | 15:38

    Znaci sve iz proda nica i ne mi to nismo znali da nas truju na sve nacine,hrana,voda,vazduh cak.Nema vise nista veze sa bombardovanjem nema toga sto Bog ne moze procistiti,te nas truju politika vlasti i politika snabdevanja.

    Podelite komentar

  • They Live

    8. septembar 2016. | 15:23

    Nama u vodu stavljaju hlor I fluor tako da ....

    Podelite komentar