• 4

Maslinovo ulje može da bude OTROVNO ako ga ovako koristite

Taman kad ste pomislili da o maslinovom ulju znate baš sve, moramo da vas razočaramo - ni ono, nažalost, nije savršeno

  • 4

Čini se da u poslednje vreme sve više ljudi koristi maslinovo ulje, koje je na ceni kako zbog primene u kulinarstvu, tako i zbog svih koristi koje ima za zdravlje i lepotu. Zato je već vekovima tražena roba u raznim kulturama i na svim kontinentima.

Žene koje jedu ovu hranu nikada neće oboleti od raka dojke

Ovaj sirup će zasigurno oterati kašalj! A pritom je prirodan

Iako uopšte ne postoje nedoumice o tome koliko je zdravo, dobro, svestrano i korisno maslinovo ulje, ipak ima situacija u kojima ono ne može ili čak ne sme da se koristi. Zbog toga, pre nego što sledeći put upotrebite maslinovo ulje, razmislite da li je baš ono najbolji izbor za zadatak kom ste mu ga namenili, prenosi net.hr.

Evo u kojim situacijama bi trebalo da razmislite o nekoj drugoj masnoći - tako ćete od ovog čudesnog mediteranskog zlata dobiti samo najbolje.

Kada mu ne znate poreklo

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/m_bartosch

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/m_bartosch

Pre nego što se bacite na pripremu hrane ili proizvoda za negu kože s maslinovim uljem, pobrinite se da znate da u flaši imate pravu stvar. Prema nekim istraživanjima, čak 80 odsto italijanskih maslinovih ulja koje možemo pronaći u prodavnicama zapravo su "prevare". Postoje tri vrste takvih ulja: 1) pomešana ulja slabog kvaliteta s uljima boljeg kvaliteta, 2) pakovanje starog (ili čak užeglog) ulja koje je ostalo na zalihama i prodavanje takvih pakovanja kao da su sveža i 3) pakovanje proizvoda poput sojinog ili suncokretovog ulja i podmetanje takvih boca umesto pravog maslinovog ulja.

Za prženje

Foto-ilustracija: Foter/twenty_questions

Foto-ilustracija: Foter/twenty_questions

Neki nutricionisti tvrde kako maslinovo ulje, vrlo pogodno za naše srce, zapravo postaje štetno, takođe za srce, kada je izloženo temperaturama višim od njegove tačke ključanja. Međutim, u tim situacijama maslinovo ulje ipak neće ispuštati štetne toksine, ali će njegova struktura (poput svih ostalih ulja) početi da se raspada. Većina nutritivnih vrednosti koje povezujemo s maslinovim uljem, poput omega-3 masnih kiselina, uništava se tokom procesa zagrevanja. Umesto toga, koristite maslinovo ulje kao začin kada je jelo gotovo.

Na roštilju

Foto: Reedit/bdreamweaver

Foto: Reedit/bdreamweaver

Mnogo je recepata za mariniranje mesa i povrća u maslinovom ulju i začinima pre nego ih bacite na roštilj. Iako vam ova metoda zapravo ne može naštetiti, neće vam puno ni pomoći – maslinovo ulje će jednostavno izgoreti. Za pripremu hrane na roštilju zapravo ne treba puno ulja, ali potrebno je dobro nauljiti rešetke (ali za to je potrebno ulje s mnogo višom tačkom ključanja od maslinovog). Kada je hrana gotova, tada je vreme za korišćenje maslinovog ulja!

Kao nega kože sklone aknama

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Mnogi ljudi koriste maslinovo ulje kao regenerator za kosu, ulje za masažu i neizbežan sastojak u pripremi sapuna, losiona i ostalih proizvoda za negu kože. Iako nema sumnje u delotvornost maslinovog ulja u takvim situacijama, nažalost, ono može napraviti priličan nered na koži koja je inače sklona aknama. Razlog je činjenica da maslinovo ulje zatvara pore, stoga ono ipak nije univerzalni lek za sve.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Crnogorka

    Ma ajte molim vas,pitala bitala bih nutricioniste kako su stari grci tako dugo zivjeli i bez kancera? Da nisu mozda kupovali "zdravo" vitalovo ulje?

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima