• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pojavili su se FLEKSITARIJANCI: Evo šta sme da se jede posle 6 popodne

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je najnoviji trend kada je zdrava ishrana u pitanju, a već je stigao i kod nas

  • 3

Američki lanac zdrave hrane "Whole Foods" tvrdi da će 2017. godine vodeći trend u ishrani biti - fleksitarijanstvo. Ovaj program uključuje i veganski i vegetarijansku, ali i još neku hranu. Evo o čemu se radi.

 

Da li su vegetarijanci foliranti? Pitajte ih kad malo POPIJU!

 

Pivo nije za vegetarijance, a ni za one koji poste!

 

Poznato je da je konzumiranje manjih količina mesa dobro za zdravlje pojedinca, ali i za planetu na kojoj živimo, a čini se da sve više ljudi svesno smanjuje količinu mesa u ishrani, piše Independent.

 

Posle vrtoglavog uspona sirove hrane, fleksitarijanstvo izgleda kao dobra alternativa vegetarijanstvu i veganstvu. Reč je o ishrani koja se pretežno temelji na unosu biljaka, uz povremeno konzumiranje male količine mesa.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Kao fleksitarijanac možete da jedete meso vikendom, kada jedete van kuće ili posle šest popodne, a određujete mesnu ishranu prema tome šta vama najviše odgovara.

 

Istraživanja su pokazala da smanjenje unosa mesa u organizam ima brojne zdravstvene prednosti, uključujući smanjeni rizik od dijabetesa, raka i srčanih bolesti, a fleksitarijanizam daje ljudima mogućnost poboljšanja sopstvenog zdravlja bez odustajanja od hamburgera i mesnih proizvoda.

 

Printskrin: YouTube/Tasty

Printskrin: YouTube/Tasty

 

Stručnjaci takođe veruju da će testenine bez brašna, proizvedene na primer od pseudožitarice poput kvinoje, kao i kokosov šećer i brašno, ubuduće biti sve popularniji.

 

Uz porast etičkog i održivog života sve više ljudi želi da planeta postane bolje mesto za život. Zbog toga je mnogima idealno rešenje fleksitarijanizam, a američki lanac zdrave hrane Vhole Foods smatra da će 2017. godine većina ljudi pratiti upravo ovaj trend.

 

Printskrin: Facebook/Tastemade

Printskrin: Facebook/Tastemade

 

Fleksitarijanizam se pojavio kao posledica razvoja društvene svesti o etičkim pitanjima vezanim za konzumiranje mesa i zaštiti životne sredine. Neke organizacije procenjuju da sektor stočarstva može biti odgovoran za čak 51 odsto globalne emisije štetnih gasova.

 

Naravno, ovaj način ishrane nije nov, ali je sve popularniji, delimično zahvaljujući Ričardu Brensonu, Emi Tompson i Džejmiju Oliveru koji su podržali kampanju Bezmesni ponedeljak, koju su 2009. pokrenuli Pol, Meri i Stela Mekartni podstičući građane da se odluče za bezmesne obroke.

 

-Bezmesni ponedeljak je najbolji izgovor da se ljudi fokusiraju na neverovatnu raznovrsnost povrća i preukusna jela koja od njega možete da napravite - rekao je Džejmi Oliver.

 

Pogledajte recept za zdravu ishranu.

 

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Mila

    13. decembar 2016. | 14:02

    Zar je zdravo povrce puno pesticida.Kako god okrenes nista dobro

    Podelite komentar

  • Aca

    13. decembar 2016. | 14:55

    Cvrc ako kupujemo po maksijima ideama opey nije zdravo i puno je pesticida povrce,zato jedino resenje imati svoju bastu i sam uzgajati e to bi bio trend.

    Podelite komentar

  • Snežana

    8. mart 2024. | 14:52

    Zašto baš ponedeljak? Ja imam bezmesni tj. posni petak...

    Podelite komentar