• 6
 ≫ 

BELI, ŽUTI I CRVENI: Evo koji luk je najbolji za salatu, a koji za kuvanje

 ≫ 

Postoje razlike između belog, crvenog i žutog luka u obliku, ukusu i boji, ali se u tiganju svi ponašaju isto.

  • 6

Kada imate recept u kome se nalazi luk, sigurno mislite da možete da iskoristite bilo koji imate u frižideru. A da li je baš tako?

 

2 nedelje sam pila 2 čaše vode pre svakog obroka - evo koliko sam SMRŠALA

 

Ako ste izvadili jaja iz frižidera, OBAVEZNO morate da ih BACITE u đubre nakon ovog vremena jer su opasna!

 

Pre nego pređemo na razlike između lukova, evo par saveta kako da izaberete onaj pravi u prodavnici. Kada kupujete luk, trebalo bi da vodite računa i birate one koji deluju teže i čvršće u rukama. Izbegavajte mekane ili one koje imaju oštar miris prilikom čišćenja. Ovo je znak da je luk star. Osim belog, ostale vrste luka mogu se čuvati i nekoliko nedelja u tamnoj ili hladnoj prostoriji.

 

Žuti luk

 

Foto-iliustracija: Pixabay.com

Foto-iliustracija: Pixabay.com

 

Žuti luk je obično veličine pesnice, ima prilčno težak spoljni sloj i nekad se teže seče. Ova vrsta luka je malo slađa i ima delikatan ukus. Poseduje lep balans ljutine i slasti. Što se duže kuva, postaje slađi.

 

Beli luk

 

Ova luk se dosta razlikuje od ostalih. Uglavnom ima oštriji ukus od žutog i tanju, papirastu ljusku. Može da se kuva kao i žuti, ali najbolje ja kad se isitni i izmelje i doda salatama.

 

Crveni luk

 

Foto-iliustracija: Pixabay.com

Foto-iliustracija: Pixabay.com

 

"Crna ovca" u porodici. Iako izgleda drugačije, sa tanjom ljuskom i crvenkastim mesom, veoma je po ukusu sličan žutom luku. Najčešće se koristi u salatama i tortiljama.

 

Slatki luk

 

Veom je sličan žutom luku. Deluju sično, ali ima potpuno dugačiji ukus. Nedostaje mu oštrina ostalih lukova i zaista ima sladak ukus. Ovo je razlog zbog čega svi volimo da ga stavimo tanko iseckanog u sendviče.

 

Može da varira u boji od bele do žute i ima zgnječen izgled. Veoma je kvarljiva namirnica za razliku od ostalih sorti i trebalo bi ga čuvati u frižideru.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Haranbasa

    5. april 2017 | 15:00

    Srpska kontradiktornost je da se Zuti luk zove "CRNI".

    114
    7

    Podelite komentar

  • BEOgrad011

    5. april 2017 | 13:40

    Trebali ste da dodate i sremuš.On je najbolji za salatu a i ovako...

    51
    4

    Podelite komentar

  • Dejan

    12. avgust 2017 | 08:56

    Svaki je dobat ukoliko je domaci a ne Kineski ili ciji vec.

    31
    1

    Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA